Prekybos žmonėmis tinklas plečiasi ir stiprėja

Ekonomikos krizės akivaizdoje didėja prekybos žmonėmis mastas. Susigundžiusios pelningo darbo užsienyje pasiūlymais naivios lietuvės įkrinta į vadinamųjų baltųjų vergių pirklių voratinklį. Prekybininkų taikiklyje pažeidžiamiausios – nė vidurinio išsilavinimo neturinčios, finansinių nepriteklių iškankintos jaunos merginos. Tarp jų – kas penkta nepilnametė.

 

Padavėjos karjera baigėsi albanų guolyje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas praeitą savaitę atmetė 31 metų tauragiškio Remigijaus Šimučio ir 34-erių vilniečio Roberto Ciuško kasacinius skundus. Pernai vasarą Vilniaus apygardos teismas juodu pripažino kaltais dėl nusikaltimo prieš tris moteris, kurias jiedu užverbavo, išgabeno į Didžiąją Britaniją ir ten pardavė asmenims, organizuojantiems prostitucijos verslą. Abiem prekiautojams žmonėmis skirtos 9 metų laisvės atėmimo bausmės.

 

Vyrai, veikdami organizuota grupe, turėdami tikslą parduoti žmogų, dar 2005 metų birželį Vilniuje susipažino su 27 metų J.K. Jiedu merginą įkalbėjo vykti į Angliją neva dirbti padavėja arba tvarkyti kambarius viešbutyje. R.Šimutis jai nupirko lėktuvo bilietą, ir J.K., lydima R.Ciuško, nuskrido į Londoną. Čia ji už 2 tūkst. svarų sterlingų (per 10 tūkst. litų) buvo parduota moteriai, per kurią atsidūrė viešnamyje.

 

Praėjus vos mėnesiui – 2005-ųjų liepą – R.Šimutis ir R.Ciuško Vievyje susipažino su 24-erių I.K., kuriai pažadėjo Anglijoje surasti „gerai apmokamą darbą“. Po kelių dienų neva puikus darbas už Lamanšo buvo garantuotas ir 25-erių R.M. Joms abiem buvo nupirkti bilietai, ir merginos, lydimos tai pačiai gaujai priklausančios Sandros L., atsidūrė Anglijoje. Oro uoste moteris pasitikęs R.Ciuško pranešė, kad jos parduotos albanams. Už lietuves baltųjų vergių pirkliai sumokėjo 4 tūkst. svarų sterlingų.

 

Sulaikė keturis Lietuvos prekeivius

 

Prieš kelias savaites Lietuva dar kartą liūdnai pagarsėjo užsienyje. „Londono žinios“ pranešė, kad po atokiame Didžiosios Britanijos Norfolko grafystės miestelyje surengtos plataus masto policijos operacijos keturiems lietuviams pateikti kaltinimai dėl jaunų moterų iš Rytų Europos gabenimo užsiimti prostitucija.

 

Pareigūnų taikiniai buvo prekyba žmonėmis ir prostitucija užsiimančios gaujos. Per operaciją Didžiajame Jarmute ir netoli jo esančiame Bradvelo miestelyje buvo suimtas 33 metų Nerijus Lekečinskas, kuriam pateikti kaltinimai dėl dviejų išprievartavimų, žmonių gabenimo į Jungtinę Karalystę seksualiniam išnaudojimui, prekybos vogtais daiktais, trukdymo teisingumui ir žmogaus spaudimo verstis prostitucija, siekiant gauti asmeninės naudos. Policija taip pat suėmė 34 metų Marių Kamarauską ir 23 metų Rasą Legaitę, kurie kaltinami trukdę teisingumui. Be to, merginai pateikti kaltinimai, susiję su fiktyvia santuoka. Policijos operacijos metu suimtas ir 46 metų Skirmantas Kvedaras, kuris kaltinamas išprievartavimais.

 

Jis ir dar keturi 20, 29, 31 ir 66 metų vyrai paleisti už užstatą. Speciali policijos operacija buvo pradėta dar praėjusių metų gruodį, kai Norfolke į policiją kreipėsi lietuvė, kuri tvirtino, kad buvo laikoma nežinomoje vietoje. Praėjusią vasarą į pareigūnus kreipėsi dar kelios moterys. Jos papasakojo, kad buvo verčiamos užsiimti prostitucija arba sudaryti fiktyvias santuokas. Norfolko policijos detektyvas Rikis Botraitas, kuris lankėsi Lietuvoje koordinuoti veiksmų su vietos pareigūnais, sakė, kad šie reidai, kuriuose dalyvavo 40 pareigūnų, buvo 10 mėnesių trukusios itin sėkmingos operacijos kulminacija.

 

Prekybos žmonėmis mastas auga

 

Pasak ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ vadovės Svetlanos Kulšis, prieš trejus metus Lietuvos kriminalinės policijos biuro Prekybos žmonėmis tyrimo skyrius pateikė duomenis, kad sekso pramonėje gali būti išnaudojama daugiau kaip milijonas žmonių. Tuomet buvo apskaičiuota, kad pasaulyje kasmet parduodama apie 800 000 žmonių, iš jų beveik pusė – nepilnamečių, apie 80 proc. moterų, iš kurių apie du trečdalius tampa seksualinio išnaudojimo aukomis.

 

Naujausiais Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikaltimų biuro duomenimis, prekybos žmonėmis aukomis yra tapę apie 12,3 milijono žmonių visame pasaulyje. 79 proc. jų parduodami į sekso vergiją, o 18 proc. – išnaudojami priverstiniam darbui. Biuro žiniomis, Lietuvoje taip pat dažnėja ne tik žmonių pardavimo į sekso vergiją, bet ir priverstinio įdarbinimo ir priverstinio įtraukimo į nusikalstamą veiką atvejų, prekybos vaikais nusikaltimų. 2009-aisiais Lietuvoje pradėta 11 tyrimų dėl galimos prekybos žmonėmis, kuriuos siekta įtraukti į prostituciją. Pernai dėl to nuteista 14 žmonių – vienu daugiau nei 2008-aisiais.

 

Paskatino ekonominis sunkmetis

 

Tarptautinė migracijos organizacija pastebi, kad prekyba žmonėmis yra viena didžiausių migracijos problemų Lietuvoje. Lietuva yra tranzito ir kilmės šalis prekybos žmonėmis maršrutams iš Rytų į Vakarų Europą. Anot S.Kulšis, užpernai prasidėjęs ekonomikos nuosmukis akivaizdžiai palietė ir Lietuvą: „Augantis nedarbas jau daro įtaką naujiems migracijos srautams į Vakarų Europą, o tai sudaro palankias sąlygas prekybai žmonėmis Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

 

Besikreipiančių pagalbos nukentėjusiųjų skaičius jau dabar auga, tačiau pagalbą teikiančios organizacijos neabejoja, kad dėl krizės nukentėjusių žmonių šiemet bus gerokai daugiau. Be to, jau pastebimos naujos tendencijos: keičiasi prekybos žmonėmis formos, mastas, aukų verbavimo taktika ir išnaudojimo būdai.

 

Per krizę išnaudojimo formos tampa daug įvairesnės, auga daugkartinių išvežimų skaičius, o į verbuotojų pinkles patenka vis daugiau aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių“, – pabrėžė „Demetros“ vadovė.

 

Taikosi į jaunas ir skurstančias

 

JAV valstybės departamento Stebėjimo ir kovos su prekyba žmonėmis biuro tyrimas parodė, kad net apie 20 proc. prekybos žmonėmis aukų Lietuvoje sudaro nepilnametės merginos. Dažniausiai nukenčia pačios lietuvaitės, o kitatautės sudaro apie 10–15 proc. Pagal 2008-ųjų prekybos žmonėmis ataskaitą, 90 proc. visų Lietuvoje parduotų aukų yra iki 25 metų amžiaus, dauguma jų net neturi vidurinio išsilavinimo.

 

Į prekeivių žmonėmis akiratį pirmiausia patenka materialiai pažeidžiamos moterys, neturinčios nuolatinio ir pakankamo pragyvenimo šaltinio. Anot S.Kulšis, prekybos žmonėmis aukoms, parduotoms Lietuvoje, nėra būdinga priklausomybė nuo alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų. Tačiau prekyba žmonėmis nulemia aibę neigiamų reiškinių – narkomaniją, ŽIV, AIDS, lytiškai plintančias ligas, psichikos sutrikimus.

 

Užpernai asociacija „Demetra“ atliko anoniminę apklausą, kurios duomenys parodė, kad didelė dalis moterų, tapusių prekybos žmonėmis aukomis, yra kilusios iš nepilnų šeimų, neturi išsilavinimo, profesijos. „Jos turi daugybę asmeninių ir tarpasmeninių problemų, menkai save vertina, turi sunkumų bendraujant su įstaigų tarnautojais (policininkais, medicinos personalu), susiduria su neigiamu visuomenės požiūriu, socialine atskirtimi. Prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukos išgyvena įtampą
, baimę, grėsmę fiziniam saugumui, jaučiasi vienišos, niekam nereikalingos, joms sunku pasitikėti tiek savimi, tiek aplinkiniais“, – pabrėžė „Demetros“ pirmininkė S.Kulšis.

 

{valstietis2}