Valdantieji siūlo skirtingą minimalią algą biudžetiniam ir privačiam sektoriui

Vyriausybei su Trišale taryba nesutarus dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo, tarp valdančiųjų koalicijos partnerių pasigirdo siūlymas MMA diferencijuoti. MMA galėtų būti keliama privačiame sektoriuje, o biudžetiniame nuo to kol kas būtų susilaikoma.

Tai trečiadienio rytą po tradicinių koalicijos pusryčių sakė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

 

„Dėl minimalios algos, kuri yra vienas iš punktų, apsikeitėme nuomonėmis. Aš pasiūliau pasvarstyti, ar nebūtų galima, kadangi Darbo kodeksas apskritai leidžia diferencijuoti MMA pagal šakas, išskirti biudžetinį ir nebiudžetinį sektorių. Jeigu biudžetiniame sektoriuje kalbame apie labai įtemptą kitų metų biudžeto projektą ir MMA didinimas, suprantama, išlaidas ir deficitą tik. Jeigu privatininkai jaučiasi laisviau ir kartais darbdavių atstovai sako, kad jie lengviau galėtų sutikti su tolimesniais MMA padidinimais, tai Vyriausybė tą priimdama galėtų siūlyti svarstyti atskirti“, – kalbėjo J. Razma.

 

Pasak jo, MMA biudžetiniame sektoriuje aktualus aptarnaujančiam personalui. Biudžetiniame sektoriuje MMA pakėlimas daugiau kaip 50 litų valstybės biudžetui kainuotų nuo 130 mln. iki 200 mln. litų.

 

„Dėl to sakiau, kad galima matyti diferencijavimo galimybę biudžetinio ir nebiudžetinio sektoriaus“, – teigė parlamentaras.

 

Finansų ministerijos duomenimis, MMA didinimas 50 litų iš valstybės papildomai pareikalautų 100 mln. litų išlaidų. Planuojama, kad kitų metų valstybės biudžeto deficitas neturi viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

 

Profsąjungos reikalavo nuo Naujųjų metų MMA didinti iki 1000 litų.

 

Darbdavių atstovai sako, kad svarbu ne MMA, o kaip mažinti skurdą šalyje, MMA turi būti susietas su skurdo lygiu, kuris šiuo metu siekia 710 litų. Iš esmės MMA didinimui darbdaviai teigia pritariantys ir galintys tai jau daryti „net nuo rytojaus“.

 

Šiuo metu MMA yra 800 litų neatskaičius mokesčių, arba 670 litų po mokesčių.

 

{alfa2}