Telšių apskrityje nustatytos milijoninės sumos nesumokėtų mokesčių

 

2009 m. kovo 23 d., Telšiai. Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Telšių AVMI) specialistai, atlikdami nuolatinių užsienio buveinių Telšių apskrityje kontrolės veiksmus nustatė  mokesčių vengimo faktų – praėjusiais metais nuslėpta daugiau kaip 11 mln. litų. Tokia  suma susidarė priskaičiavus įvairius Lietuvos mokesčius, baudas ir delspinigius. Sumos dar auga, nes šiuo metu atliekami kelių įmonių mokestiniai patikrinimai.

Telšių AVMI specialistai, praėjusiais metais atlikę penkių neregistruotų Nyderlandų, Rusijos, Danijos ir Lenkijos užsienio kompanijų įmonių mokestinius patikrinimus, priskaičiavo ir patvirtino daugiau kaip 8 mln. litų nesumokėtų gyventojų pajamų, pridėtinės vertės, pelno ir laikinojo socialinio mokesčių, baudų bei delspinigių. Šiuo metu tęsiami šešių neregistruotų Danijos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos užsienio įmonių mokestiniai patikrinimai. Patikrinus penkių registruotų nuolatinių buveinių veiklą užsienio kompanijoms papildomai priskaičiuota apie 3 mln. litų gyventojų pajamų, pridėtinės vertės, pelno ir laikinojo socialinio mokesčių, baudų bei delspinigių.

 

Septynios iš aštuonių kontroliuotų užsienio įmonių statybos darbus atliko AB ,,Mažeikių nafta“ teritorijoje. Visos jos Lietuvos teritorijoje vykdė ūkinę komercinę veiklą nuo 6 iki 12 mėn. ir atitiko nuolatinės užsienio buveinės požymius – Lietuvoje naudojosi statybos teritorija, statybos, surinkimo ar įrangos objektais, todėl pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus turėjo mokėti pelno ir gyventojų pajamų mokesčius.
Telšių apskrities teritorijoje šiuo metu registruota 18 veikiančių užsienio įmonių nuolatinių buveinių. Iš jų 16 – Mažeikių rajone ir tik 2 – Plungės. Septynios nuolatinės buveinės registruotos pridėtinės vertės mokesčio mokėtojomis. Pagrindinės vykdomos ekonominės veiklos rūšys – specializuota statybos veikla, architektūros ir inžinerijos veikla, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statyba.

Telšių AVMI, išanalizavusi 20 neregistruotų užsienio įmonių veiklą nustatė, kad iš jų 11, kurios vykdė veiklą Telšių apskrities teritorijoje, privalėjo registruoti nuolatines buveines ir mokėti mūsų šalyje gyventojų pajamų, pridėtinės vertės ir pelno mokesčius, kai kurios – ir laikinąjį socialinį mokestį. Likusioms tokios prievolės nebuvo. ,,Jeigu užsienio bendrovė dirba ilgiau nei šešis mėnesius, dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartyse gali būti nustatyti ilgesni terminai – iki 12 mėnesių, ji Lietuvoje turi registruoti nuolatinę buveinę ir mokėti Lietuvoje nustatytus mokesčius, – sako Telšių AVMI viršininkas A.Laucevičius. –  Nuolatinę buveinę reikia registruoti tuo atveju, jeigu užsienio bendrovė nėra įsteigusi Lietuvoje jokio juridinio vieneto, užsiimančio ūkine – komercine veikla“.

Informacija apie Telšių apskrities teritorijoje veiklą vykdančių registruotų ir neregistruotų užsienio įmonių veiklą renkama ir analizuojama antri metai. Telšių AVMI viršininko teigimu, taip siekiama įvairiose verslo šakose nustatyti, ar užsienio bendrovės privalo Lietuvoje registruoti nuolatinę buveinę ir mokėti mokesčius Lietuvoje. A.Laucevičius pabrėžė, kad nustačius galimus mokesčių įstatymų pažeidimus inicijuojami atitinkami  kontrolės veiksmai – operatyvūs patikrinimai,  mokestiniai tyrimai ir mokestiniai patikrinimai. Telšių AVMI atliko septynis teminius ir kompleksinius bei vieną operatyvų užsienio buveinių patikrinimus.

Telšių AVMI primena, kad paskambinus pasitikėjimo telefonu 1882 galima ne tik gauti informacijos bei pasikonsultuoti įvairiais mokesčių klausimais, bet ir informuoti apie pastebėtus negatyvius reiškinius.

Telšių AVMI ir www.infomazeikiai.lt informacija