Kaip patikrinti automobilio važiuoklės šarnyrą?

Automobilių važiuoklės susidaro iš gausybės įvairių elementų, o ir važiuoklių rūšys yra skirtingos kai prioritetizuojamas komfortas, žema kaina arba sportiškumas. Tačiau, visose automobilių važiuoklėse yra naudojami šarnyrai ir, anksčiau ar vėliau, jie susidėvi.

Šarnyras turi būti keičiamas laiku, nes susidėvėję jie gali išsinerti ir pridaryti didelių problemų. Taigi, kokias problemas gali sukelti netvarkingi šarnyrai ir kaip juos patikrinti?

Kokia yra šarnyro paskirtis?

Šarnyras yra apvalus metalinis obuolys, įspraustas į metalinį korpusą. Tas obuolys turi kojelę, kuri pritvirtinama prie kitos važiuoklės dalies. Toks detalės dizainas leidžia dviems važiuoklės dalims tarpusavyje sukinėtis visomis kryptimis. Šarnyrai yra naudojami prie pat ratų, kadangi jie turi judėti įvairiomis kryptimis.

Šarnyrai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl negalima ignoruoti važiuoklės pašalinių garsų. Pasitaiko atvejų kai nerūpestingų savininkų automobiliuose šarnyrai išdyla taip stipriai, kad jie tiesiog išsineria, taip visiškai atskirdami važiuoklės dalis ir sukeliant avarines situacijas.

Kaip jį patikrinti?

Kai važiuoklėje pradeda klibėti šarnyras, tą tikrai išgirsite važiuodami automobiliu. Kadangi šarnyrai jungia pagrindines važiuoklės dalis, turėtų girdėtis stiprus dunksėjimas, ypatingai važiuojant duobėtu keliu.

Vienas paprasčiausių būdų patikrinti važiuoklės šarnyrus yra pakelti automobilio ratą, rankomis suimti padangą ties dvylikta ir šešta valanda, ir pajudinti ratą pirmyn ir atgal. Ratas turėtų būti lyg įbestas, o bet koks laisvumas gali būti susidėvėjusio šarnyro ženklas.

Tą patį atlikite ir suėmę ratą ties trečia ir devinta valanda. Taip patikrinsite vairo traukės antgalį, kuris yra viena dažniausiai važiuoklėje susidėvinčių detalių.

Atminkite, kad važiuoklę reikia reguliariai tikrinti autoservise. Jeigu girdite pašalinius garsus, vadinasi kažkuri detalė jau yra labai stipriai susidėvėjusi ir ją reikėjo pakeisti jau seniai. Taigi, prižiūrėkite savo automobilį atsakingai!