Kokie ratlankiai geriausiai tiks automobiliui?

Tai pakankamai dažnas klausimas, kuris gali kilti ne vienam. Kadangi kartais nepakanka vieno ratlankių rinkinio ir nemaža dalis vairuotojų jų turi netgi du. Kadangi pakeisti visus ratus bus žymiai paprasčiau ir atsieis pigiau, negu kiekvieną kartą permontuoti padangas. Ką tektų daryti net du kartus per metus. Aišku, to galima išvengi pasirinkus universalias padangas, tačiau jos neprilygs nei vasarinėms šiltuoju metų laiku, nei žieminėms atėjus šalčiams. O kartais ratlankius norisi pasikeisti ne dėl praktinių sumetimų, bet siekiant pagerinti automobilio išvaizdą. Ir tikrai ne atsitiktinai tokia modifikacija yra viena iš populiariausių, kuri tikrai leidžia savotiškai patobulinti turimą automobilį. Taigi, visais šiais atvejais reikės ieškoti geriausio varianto. Bet renkantis vertėtų atsižvelgti į keletą aspektų.

Svarbu ne tik išvaizda

Neretai ratlankiai yra pasirenkami remiantis vien tik jų išvaizda. Kadangi dažnu atveju jie turi būti pirmiausiai gražūs bei tikti prie automobilio. Aišku, toks pasirinkimo kriterijus tikrai nėra blogas. Tuo labiau, kad dažnai kokybiški ratlankiai ir atrodys gražiai. Todėl renkantis nesuklysite. Bet nereikėtų pamiršti, jog jie turi atitikti automobilio gamintojo pagrindinius techninius reikalavimus, pavyzdžiui, skylių skaičių bei atstumą tarp jų. Dabar itin populiaru pasirinkti didesnius ratlankius. Todėl net ir ant pakankamai nedidelių automobilių jau montuojami R16 ratlankiai. Svarbu, kad ratlankių dydis atitiktų automobilio gamintojo reikalavimus.

Bet reikėtų žinoti, jog kuo didesni bus ratlankiai, tuo atitinkamai padangų aukštis bus mažesnis. Kas reikš, jog visi kelio nelygumai bus dar labiau jaučiami bei perduodami automobilio važiuoklei. Aišku, keliaujant gerais asfaltuotais keliais tai nesukels didesnių problemų. Tačiau važiuojant bekele su itin dideliais ratlankiais gali būti ne tik nemalonu, bet ir pavojinga. Kadangi net didesnis akmenukas gali sukelti rimtų problemų. Todėl rekomenduojama prieš renkantis pagalvoti bei atsižvelgti į vairavimo ypatumus bei kelius, kuriais dažniausiai tenka vykti.

Lengvo lydinio ar plieniniai ratlankiai, kurie geresni?

Praktiškai visi lengvo lydinio ratlankiai atrodys gražiau, todėl daugelis vairuotojų būtent jiems teikia prioritetą. Tačiau toks klausimas kyla tikrai ne atsitiktinai. Kadangi plieniniai gaminiai yra žymiai pigesni, todėl pasirinkus juos galima nemažai sutaupyti. Tuo labiau, kad jie bus ir tvirtesni bei sunkiau pažeidžiami. Todėl nereikės baimintis nei didesnių smūgių, nei įbrėžimų. Kas galėtų akimirksniu sugadinti lietų ratlankių išvaizdą. Tačiau ant daugelio naujų iš gamyklos atkeliaujančių automobilių jau yra sumontuoti lengvo lydinio ratlankiai, kadangi su jais transporto priemonės atrodo žymiai geriau. Todėl ir automobilių mėgėjai praktiškai visuomet renkasi tokį variantą. Tuo labiau, kad jų yra labai skirtingų bei įvairių. Kas leidžia atrasti ir tikrai išskirtinių modelių, kurie iškart pakeičia ir automobilio išvaizdą.

Aišku, lengvo lydinio ratlankiai bus lengviau pažeidžiami. Ir gali pakakti vos nedidelio prisilietimo prie bordiūro, kad liktų žymė, kuri tikrai nepapuoš viso automobilio išvaizdos. Bet tokie pažeidimai nėra labai pavojingi. Žymiai blogiau, jeigu atsiranda įtrūkimų, kurie tam tikrais atvejais gali būti suvirinami, tačiau tokie ratlankiai jau nebus kaip nauji. Kadangi važiuojant gali jaustis vibracija. Būtent todėl rekomenduojama rinktis naujus ratlankius, o ne naudotus. Kadangi perkant pastaruosius kažkaip pamatyti tokius įtrūkimus bus praktiškai neįmanoma. Tačiau važiuojant jie gali labai jaustis ir tuomet kelionės nebus patogios, net jeigu ir netenka daugybės laiko praleisti už automobilio vairo. Todėl vertėtų rinktis kokybišką gaminį.