Policija primena: su fejerverkais elkitės atsargiai!

Gruodį, iki pat 2012 m. sausio 2 d., policijos pareigūnai skirs ypatingą dėmesį tinkamam pirotechnikos priemonių naudojimui ir prekybai jomis.

Artėjant šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms, policija sieks užtikrinti tinkamą civilinių pirotechnikos priemonių apyvartą ir užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ar draudžiamu laiku.

 

Bus veikiama pagal Policijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentų patvirtintą prevencinių veiksmų planą.

 

Policijos ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų pareigūnai tikrins pirotechnikos priemonių prekybos, galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.), prižiūrės, kaip laikomasi pirotechnikos priemonių naudojimo viešose vietose tvarkos. Praeitas metais tokios priemonės metu buvo surašyti 75 administracinės teisės pažeidimų protokolai.

 

Žmonės, kurie naudoja pirotechnikos priemones ne pagal paskirtį, nesilaikydami instrukcijos, kuri yra ant kiekvienos pirotechnikos priemonės, arba naudoja savadarbius ar nesertifikuotus gaminius, patiria įvairias traumas, nudegimus. Policijos duomenimis, praėjusiais metais naudojant pirotechnikos priemones buvo sužaloti 25 žmonės (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ir 2010 metais atitinkamai 26, 19, 50, 48, 34 ir 34 žmonės). Daugiausiai (po 7) sužalojimus užregistruota Vilniaus ir Kauno apskrityse. Iš 25 sužalotų žmonių 10 – nepilnamečių. 2010 metais užregistruoti 6 akių sužalojimai, 6 – rankų sužalojimai ir 13 – veido, kojų ir kitų kūno dalių.

 

Daugelio sužalojimų galima būtų išvengti, jei vartotojai perskaitytų pirotechnikos gaminio instrukciją ir ja vadovautųsi, nenaudotų pirotechnikos priemonių, būdami neblaivūs. Tėvai turėtų atminti, kad vaikams pavojinga naudotis pirotechnikos priemonėmis be priežiūros.

 

Atkreiptinas dėmesys, kad fejerverkus reikia įsigyti tik specializuotose parduotuvėse arba laikinos prekybos vietose, turinčiose išduotus leidimus. Jokiu būdu nesusigundykite turgaus ar gatvės prekeivių siūlomais pirotechnikos gaminiais – ši produkcija įvežama nelegaliai ir Lietuvoje nesertifikuota.

 

Pirotechnikos priemones, skirtas naudoti lauke, griežtai draudžiama naudoti patalpose. Pirotechnikos priemonių prekybos ar laikymo (sandėliavimo) vietose draudžiama rūkyti, naudotis ugnimi, uždegti ir išbandyti pirotechnikos priemones.

 

Įspėjame, kad draudžiama:

 

1. parduoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų;

2. naudoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių) ar patalpų valdytojais, taip pat kitose savivaldybės tarybos nustatytose vietose;

3. jeigu tai trikdo viešąją rimtį, naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus švenčių dienas, taip pat per masinių pramogų renginius, kuriuos rengti savivaldybės taryba yra išdavusi leidimą), kitu teisės aktuose nustatytu ar savivaldybės tarybos nustatytu laiku;

4. naudoti civilines pirotechnikos priemones ne pagal paskirtį;

5. naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurių garantijos (saugojimo) laikas yra pasibaigęs;

6. naudoti ir (ar) parduoti civilines pirotechnikos priemones asmenims, kurie neturi teisės jų įsigyti ir (ar) naudoti;

7. naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones asmenims, apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotikų, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų;

8. naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurios yra akivaizdžiai mechaniškai ar kitaip pažeistos, deformuotos, ant kurių yra korozijos ar skysčių dėmių pėdsakų;

9. gaminti, parduoti ir naudoti pirotechnikos priemones, pažeidžiant šio įstatymo nustatytus reikalavimus;

10. naudoti civilines pirotechnikos priemones, kurios neatitinka esminių saugos reikalavimų ir nėra tinkamai paženklintos, taip pat šiomis priemonėmis prekiauti.

 

Policijos departamento prie VRM informacija

 

{parasas}