Ką sako miegojimo poza apie žmogaus ligas?

Žinia, kietas miegas – geros sveikatos rodiklis. Tačiau mažai kas žino, kad labai svarbu ir kokia poza žmogus miega. Todėl mokslininkai išanalizavo įvairių miegojimo pozų pliusus ir minusus.

Prie Lafboro universiteto (D.Britanija) įsikūrusio miego tyrimo centro mokslininko, profesoriaus James‘o Horno tvirtinimu, žmonėms, mėgstantiems miegoti ant šono, didesnė tikimybė, kad veide padaugės raukšlių.

 

Užtat miegant šia poza susilpnėja gerklų ir ryklės rūgštinio refliukso ligos simptomai, kurie būna itin aštraus skausmo, primenantys nudegimą. O raukšlelės veide atsiranda priklausomai nuo to, kaip žmogus miega ant šono. T.y. mimikos raukšlelės gali tapti gilesnės, jei miegama veidu prisispaudus prie pagalvės.

 

O tie, kuriems patinka miegoti ant nugaros, pajus palengvėjimą sergant artritu ir sąnarių skausmais, tačiau turės astmos problemų ir gali pradėti knarkti. Taip pat, tikėtina, neišvengs ir širdies problemų. Nors būtent miegant ant nugaros, visam kūnui tenka vienodas krūvis, todėl jis gali atsipalaiduoti ir gerai pailsėti.

 

Miegant ta pačia poza atsipalaiduoja ir liežuvio bei kaukolės raumenys. Tačiau tada, ypač turintys antsvorį žmonės, dažniausiai knarkia. Per tyrimą buvo išsiaiškinta, kad žmonėms, miegantiems ant nugaros, mažiau patenka deguonies į kraujotaką. T.y. jie ima greičiau kvėpuoti, kūno audiniuose sumažėja deguonies, o tuo pačiu gali padidėti respiratorinio pobūdžio negalavimų.

 

Žmogui miegant „embriono poza“ (ant šono sulenkus kelius), gali sumažėti skausmas juosmenyje, tačiau pradėti mausti kaklą ir galvą. Kai stuburas būna sulenktas, atpalaiduojama nugara. Mat tada sumažėja diskų spaudimas ir stimuliuojamas jų atsistatymas. Tačiau reikėtų nepamiršti vieno dalyko: kaklas turi likti viename lygmenyje su kūnu. Todėl reikėtų išsirinkti tinkamą pagalvę, kad ji nebūtų nei per aukšta, nei žema.

 

Anot mokslininkų, išsirinkus miegojimo pozą „šaukštelis“ (apkabinus partnerį, gulint veidu į jo nugarą), padeda įveikti stresą. Tačiau nuolat miegant tokia poza, gali pradėti mausti visą kūną. Nors daktaras James‘as Hornas ir patvirtino, kad fizinis artumas (prisiglaudimas) padeda sumažinti psichologinę įtampą tiek vyrams, tiek moterims, tačiau miegant tokia poza sustiprina jau esamus skausmingus pojūčius. Be to, neretai atsiranda skausmas ir pečiuose bei nugaroje. O štai jei jūs miegate pasikišę po galva ranką arba ant partnerio krūtinės, skausmo kakle neišvengsite.

 

Profesoriaus tvirtinimu, jei žmogus mėgsta miegoti „besikaitinančio saulėje“ poza (ant pilvo), tai gali išvengti knarkimo, bet užtat nutirps rankos. Būna, kad miegodamas tokioje padėtyje žmogus pradeda griežti dantimis. Mat padidėja krūvis ir spaudimas dantims bei kaukolei. Be to, dažnai neišvengiamas ir maudžiantis skausmas kakle. Todėl miego ekspertai pataria įsigyti čiužinį iš latekso arba čiužinį su izoliuotomis spyruoklėmis.

 

{alfa2}