Mažeikių muziejuje – konferencija ir unikalios parodos atidarymas

Gruodžio 15 dieną, ketvirtadienį, 12.00 val. Mažeikių muziejuje (Burbos g. 9) prasidės konferencija, skirta kuršių, žiemgalių ir žemaičių senajai istorijai. Pranešėjai: dr. Arnis Radinš (Latvijos nacionalinis istorijos muziejus), dr. Ilona Vaškevičiūtė (Vilniaus edukologijos universitetas), prof. dr. Adomas Butrimas (Vilniaus dailės akademija) ir Gintautas Zabiela (Klaipėdos universitetas).

 

16 val. bus pristatoma ekspozicija „Mažeikių kraštas: tarp kuršių, žiemgalių ir žemaičių“. Parodos lankytojai turės unikalią galimybę pajusti kuršių, žiemgalių ir žemaičių istorinį, kultūrinį ir meninį palikimą, kitokiomis akimis pažvelgs šiapus ir anapus Ventos, tolyn ir gilyn.

 

Interaktyvus meninis – mokslinis projektas skirtas Lietuvos ir Latvijos teritorijose gyvenusių senųjų baltų genčių – kuršių, žiemgalių ir žemaičių, – kurios dalyvavo formuojant Lietuvos ir Latvijos valstybes ir buvo svarbios jų istorijai, kultūrai ir menui.

 

Mažeikių kraštas – tai žemės, kur susieina Lietuva su Latvija. Susieina ir išsiskiria. Būtent Venta jau nuo ankstyvųjų viduramžių buvo ryškus ženklas – ji jungė ir skyrė tris gentis: kuršius, žiemgalius ir žemaičius. Čia likę jų kapinynai, senosios prekyvietės ir piliakalniai.

 

VIII-XI mūsų kraštas sėkmingai atlaikė vikingų veržimąsi, ilgai kariavo su Livonijos ir Vokiečių ordinais. Deja, XIII a. ši etniniais pagrindais gyvavusi trijų baltų genčių istorija buvo nutraukta – Livonijos ordinas pažeidė Ventos saugotą žemių vientisumą, pakirto natūralią baltų kultūrų gyvybę. Kuršiams ir žemgaliams šis amžius pasibaigė tragiškai – daug jų žuvo, pateko į Livonijos ordino priespaudą arba buvo priversti emigruoti į žemaičių ir lietuvių kuriamą valstybę.

 

Žemaičiai, atsidūrę tarp dviejų Vokiečių ordino – kryžiuočių ir kalavijuočių – atšakų, pradėjo inirtingas ir alinančias dviejų šimtų metų nepriklausomybės kovas. Šių kovų sėkmę lėmė didelis kuršių ir žiemgalių kariuomenių ir narsių jų vadų nuopelnas. Išvien kovota, tad laimėti Tervetės (1229, 1261), Saulės (1236), Durbės (1260), Lielvardės prie Dauguvos (1261) ir kiti dideli mūšiai.

 

Vilniaus dailės akademija perdavė Mažeikių muziejui Lietuvos tūkstantmečiui skirto projekto „Baltų menas“ metu sukauptą ilgalaikį turtą: grūdinto stiklo vitrinas, didinamuosius stiklus ir jų judėjimo sistemą, taip pat apšvietimo sistemą, interaktyvios ekspozicijos įrangą bei įvairias kitas ekspozicinių vitrinų medžiagas.

 

Šis projektas visų Lietuvos muziejinių parodų kontekste išsiskiria moderniu, interaktyviu dizainu, puikios poligrafinės kokybės parodine atributika.

 

Muziejuje atidaryta paroda taps tęstine nuolatine ekspozicija ir tikėtina, kad pritrauks didelę ne tik Mažeikių visuomenės dalį, garsins muziejų modernia, interaktyvia ekspozicija ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje.

 

Mažeikių rajono savivaldybė, ryšių su visuomene skyrius

 

{parasas}