„ORLEN Lietuva“ investuoja 38 mln. Lt į sieros perdirbimą

Naftos perdirbimo bendrovė „ORLEN Lietuva“ pradėjo sieros įrenginių modernizaciją, kuri leis 40% padidinti sieros perdirbimo pajėgumus ir išplėsti pardavimo rinkas. Šio aplinkosauginio projekto vertė siekia 38 mln. litų. „ORLEN Lietuva“ į Mažeikių naftos bendrovę nuo įsigijimo jau investavo 1,9 mlrd. litų. 

Naujų automatizuotų sieros degazavimo, granuliavimo ir sandėliavimo įrenginių statybą ketinama baigti iki 2012 metų spalio 1 d. Bendrovė „ORLEN Lietuva“ šiuo metu yra vienintelė sieros gamintoja Baltijos šalių regione. Siera yra naftos perdirbimo produktų gamybos šalutinis produktas ir daugiausiai naudojama trąšų gamyboje.

 

„Nauja gamybos technologija leis padidinti sieros transportavimo galimybes ir sustiprinti konkurencingumą naujose užsienio rinkose. Tai yra labai svarbi bendrovės gamybos modernizacijos ir efektyvumo didinimo plano dalis“, – sakė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneuszas Fąfara.   

 

Pastačius sieros degazavimo ir granuliavimo įrenginį, naftos perdirbimo gamykla galės išplėsti sieros pirkėjų ratą, kurie iki šiol ją įsigydavo tik biriu pavidalu. Kitas ne mažiau svarbus tikslas yra pagerinti naftos produktų gamybos procese gaunamos sieros laikymo, transportavimo saugumą ir darbuotojų darbo sąlygas. Nuo kitų metų sieros granules bus galima kaupti sandėliuose, gabenti ne tik autotransportu ar geležinkeliu, bet ir jūra.

 

Modernizuojant sieros gamybos įrenginį, bus diegiamos ir inovatyvios technologijos. Degazavimo proceso įrangą ir technologijas tieks „Shell Global Solutions International B.V.“, granuliavimo įrangą ir technologiją – „Sandvik Process Systems“. Detaliam projektavimui, medžiagų ir įrangos tiekimui, statybos bei montavimo darbams, infrastruktūros ir inžinerinių tinklų projektavimui ir montavimui pasirinkta Lenkijos bendrovė „ORLEN Projekt“.

Šiuo metu gamykla per parą pagamina apie 250 tonų sieros. Naujojo įrenginio pajėgumas – 350 tonų per parą, su perspektyva išplėsti gamybą iki 450 tonų granuliuotos sieros per parą. Tai būtų susiję su ateityje naujai pastatytais naftos produktų gamybos įrenginiais bei didesniais naftos perdirbimo pajėgumais.

 

„ORLEN Lietuva“ komunikacijos skyriaus vadovo informacija