Arbatpinigių kultūra skirtingose pasaulio šalyse

Galvojate, kad žinote, kaip skirtingose šalyse duoti arbatpinigius? Mes jus nustebinsime! Ar žinojote, kad, jeigu jūs atsiskaitote už važiavimą taksi vienoje iš Lotynų Amerikos šalių, arbatpinigiams tiesiog užtektų sąskaitos sumą suapvalinti iki didesnės sumos, o Afrikos šalyse atsidėkojama paliekant 10 proc. nuo nurodytos sumos?

 

Net labiausiai patyrę keliautojai, kurie visuomet žino, kur geriau apsistoti ar pavalgyti, paprastai pasimeta, kai kyla klausimas dėl arbatpinigių.

 

Paaiškėjo, kad kiekvienas turistas apskaičiuodamas, kiek pinigų skirti arbatpinigiams, dažniausiai pasikliauja savo intuicija. Deja, ji dažnai apgauna ir jų davus per daug ar per mažai, galima apsirikti pačiam arba įžeisti kitą.

 

Prabangiuose japonų viešbučiuose pasiūlyti arbatpinigiai bus laikomi įžeidimu. Taip pat, jei jūs Amerikos restorane paliksite padavėją ar durininką be arbatpinigių, kažin ar jie norės čia matyti jus dar kartą.

 

Daugelyje šalių jau geriau palikti šiek tiek pinigų negu nieko. Įvairiose šalyse šie klausimai sprendžiami skirtingai, tačiau skirtumai yra ne tokie reikšmingi, kai kalbame apie tą patį regioną. Daugelyje Europos šalių mokestis už aptarnavimą restorane įtraukiamas į restorano sąskaitą, tačiau nebus klaida, jei padavėjui paliksite 15 proc. daugiau. Taksi vairuotojams paprastai paliekama 10 proc. nuo visos sumos, o viešbutyje lagamino nešikui paliekami 2 doleriai už lagaminą.

 

Ekspertai vieningai teigia, kad nėra reikalo duoti arbatpinigių durininkui, kuris paaiškino jums, kaip nusigauti iki vieno ar kito turistinio objekto, tačiau, jeigu patarnautojas padaro jums didesnę paslaugą, pavyzdžiui, užsako jums ekskursiją į Luvrą nedarbo metu, tuomet jūsų dėkingumas jam gali siekti ir apie 30 dolerių.

 

Šiuo klausimu skirtingose Azijos šalyse taisyklės gali skirtis. Arbatpinigiai Japonijoje laikomi įžeidimu bet kokioje situacijoje. Kinijoje paliekama 3 proc. arbatpinigių nuo restorano sąskaitos. Honkonge pakanka suapvalinti sąskaitos sumą. Kinijos ir Honkongo viešbučiuose įprasta palikti 2-3 dolerius už lagaminą. Be to, reikia atminti, kad suma turėtų padidėti atsižvelgiant į prašymo sudėtingumą.

 

JAV arbatpinigių dydis irgi ne visuomet yra aiškus. Vidutiniškai restorane, kuris nudžiugino jus puikiu maistu, arbatpinigiai sudaro iki 15 proc. Tačiau, kai kalbama apie ypatingai prabangias vietas, arbatpinigiai sudaro ne mažiau kaip 20 proc. išleistos sumos.

 

Už važiavimą taksi Niujorke ar Čikagoje, taksi vairuotojai vidutiniškai gauna iki 15 proc. nuo taksometro parodymų, kai tuo tarpu mažesniuose Amerikos miestuose už taksi paslaugas užtenka suapvalinti sąskaitos sumą. Atvykus į viešbutį atsidėkojama palikus durininkui po 1 dolerį už lagaminą.

 

Prabangiuose viešbučiuose arbatpinigiai siekia nuo 2 iki 5 dolerių už lagaminą. Atsidėkojimas durininkui už kiekvieną prašymą, pavyzdžiui, už taksi iškvietimą turėtų būti įvertintas nuo 3 iki 5 JAV dolerių, o už sudėtingesnį, skubų prašymą turėtumėte nepagailėti ir 20 dolerių.

 

{alfa2}