Maistas, skirtas atskirai moterims ir atskirai – vyrams

Mokydami mus sveikos mitybos specialistai dažnai pateikia įvairių organizmui vienaip ar kitai naudingų produktų sąrašus. Neseniai dietologai paskelbė produktus, kurie gali padėti išsaugoti sveikatą bei gerą savijautą moterims ir vyrams.

Vyrams

Raudonoji paprika. Reikalingas normaliam širdies darbui užtikrinti. 2 vidutinio dydžio paprikos – vitamino C paros dozė.

 

Pomidorai. Ne veltui gydytojai sako „pomidorai prostatai“. Šiose daržovėse gausu likopeno – medžiagos, padedančios užtikrinti priešinės liaukos funkcijas. Be to, likopenas yra stiprus antioksidantas, ne tik stabdantis senėjimą, bet ir padedantis išvengti vėžinių ligų.   

 

Tamsios vynuogės. Jose taip pat daug antioksidantų ir flavonidų, palaikančių bendrą organizmo tonusą.

 

Mėsa. Mėsa – ir „gerojo“ cholesterolio, kuris vėliau tampa lytinių hormonų pagrindu, šaltinis. Todėl norėdami būti stiprūs ne tik dvasia, vyrai turėtų į savo racioną įtraukti mėsos. Geriausia – neriebios.

 

Džiovinti abrikosai ir razinos. Būtini smegenų veiklai stimuliuoti. Per dieną pakanka suvalgyti saujelę džiovintų vaisių.

 

Moterims

 

Žuvis. Geriausiai tinka lašiša ir menkė. Žuvis – seleno, fosforo ir omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios medžiagos padeda stabdyti senėjimą, išlaiko protą guvų, didina darbingumą, gerina nuotaiką.

 

Avižinė košė. Avižose gausu ląstelienos, valančios kraujagysles. Jose yra vitamino E, padedančio išlaikyti odos elastingumą.

 

Kopūstai. Nepakeičiamas antioksidantų, ląstelienos, folio rūgšties ir vitamino C šaltinis. Beje, brokoliuose, pasak mokslininkų, yra medžiagų, padedančių apsisaugoti nuo krūties vėžio. Žiemą nieko nėra naudingiau už raugintus kopūstus – juose gausu vitamino C. Tokie kopūstai padeda valyti organizmą.

 

Avokadas. Juose yra kalio, taip pat vitaminų, teigiamai veikiančių plaukų ir nagų būklę. Avokadas naudingas organizmui dar ir dėl to, kad šalina „blogąjį“ cholesterolį ir normalizuoja kraujo spaudimą.

 

Pasak mitybos specialistų, ir vyrams, ir moterims sveika valgyti riešutus, ankštines daržoves, jūros gėrybes – visi šie produktai ilgina gyvenimą, taip pat kiaušinius ir pieno produktus – baltymų šaltinis. Ypač vertingi obuoliai, kuriuose gausu pektinų, medžiagų saugančių kepenis ir padedančių iš organizmo pašalinti šlakus.

 

Šaltinis: l.sveikata.lt

 

{parasas}