Akmenės krašto muziejuje – Drugių namai

Akmenės krašto muziejuje atidaryta unikali drugelių kolekcija vilioja į šį kraštą atvykstančius turistus bei miesto svečius. Salėse įrengtame neįprastame statinyje, pavadintame Drugių namais, galima pamatyti, kaip gimsta, gyvena ir maitinasi dešimtys tropinio klimato drugelių. Drugelių namas yra pagamintas iš grūdinto stiklo ir aliuminio konstrukcijų.

 

Pusketvirto tūkstančio drugelių Akmenės rajono savivaldybė nupirko iš šiame rajone gyvenusio kolekcionieriaus Boriso Izenbeko palikimo.

 

Akmenės rajono savivaldybės vadovų teigimu, ši kolekcija buvo ištirta ir pritaikyta moksleivių edukacinėms programoms. Atidarius Drugių namus, čia kasdien lankosi miesto ir rajono, o taip pat kitų kraštų mokiniai. Gyvų drugelių gyvenimo stebėjimo procesas labai domina vaikus.

 

Muziejaus direktorė Lionė Strupurienė pasakoja, kad visą vasarą su mokiniais važinėjo į ekspedicijas, laukuose stebėjo, tyrinėjo ir fotografavo mūsų pievose gyvenančius drugelius. Į šį projektą buvo įtraukti tik Dienos centro ir Vaikų globos namų auklėtiniai, nes ir pats projektas skirtas socialinės atskirties mažinimui.

 

„Svarbiausias ir unikaliausias dalykas yra tas, kad mes naktį filmavimo kamera esame užfiksavę, kaip gimsta drugelis, kaip jis pirmą kartą suplasnoja sparneliais“, – pasakoja Akmenės krašto muziejaus direktorė. Kasdien iš kokonų išsirita nuo dviejų iki keturių drugelių. Tai vyksta tik naktimis.

 

Dar pustrečio šimto kokonų Akmenės krašto muziejus parsisiuntė iš Didžiosios Britanijos, nes kolekcijoje beveik nėra tokių, kurie gyvena Lietuvoje. Muziejaus vadovė sako, kad kai kurie drugeliai gyvena savaitę, kiti – po mėnesį, todėl jų ekspozicija turbūt veiks tik iki Naujųjų metų.

 

„Žiemą mes negalėsime parsigabenti kokonų, nes vežami jie sušals. Į Didžiąją Britaniją kokonai atkeliauja iš Malaizijos, iš ten, kur šilta, ir todėl projektas gali būti tęsiamas tik pavasarį”, – sakė L. Strupurienė.

 

Akmenės muziejus yra pateikęs paraišką projekto tęstinumui finansuoti, tačiau tai paaiškės tik vasario mėnesį. Vadovė labai tikisi, kad jis bus tęsiamas, nes investicijos buvo gana didelės, be to, tai unikali galimybė ne tik moksleiviams, bet ir mokslininkams tyrinėti tropinio klimato drugelius. Muziejus rengiasi pastatyti stacionarią filmavimo kamerą, kad drugelių gyvenimas būtų nuolat fiksuojamas.

 

Kuo minta šie atvežtieji drugeliai? Lionė Strupurienė sako, kad gerai prinokusių, beveik parudavusių bananų sultimis, apelsinų ir kitų tropinių kraštų vaisių nektaru.

 

{alfa2}