Ar žmogus gali tapti savo laimės kalviu?

Daugelis mokslininkų nuo seno ginčijasi dėl to, kas lemia žmogaus sugebėjimą būti laimingu. Anksčiau buvo manyta, kad laimė priklauso nuo žmogaus genetikos, jo sveikatos ar kitų veiksnių, kurių pats žmogus kontroliuoti negali. Tačiau neseniai atlikti tyrimai šią teoriją visiškai paneigė.

Kalifornijos universiteto psichologė Sonja Lyubomirsky kartu su savo kolegomis apžvelgė 51 tyrimo, kuriuose buvo bandoma išsiaiškinti, ar žmogus gali išsiugdyti laimės jausmą, rezultatus. Buvo pastebėta, kad atliekant tam tikrus veiksmus, emocinė žmonių savijauta gali stipriai pagerėti.

 

Štai 5 dalykai, kurie, remiantis atliktais tyrimais, gali jus padaryti laimingesnius:

 

Būkite dėkingi. Kai kurių tyrime dalyvavusių asmenų buvo paprašyta rašyti dėkingumo laiškus žmonėms, kurie vienokiu ar kitokiu būdu padarė jiems ką nors gero. Tyrime paaiškėjo, kad žmonės, nuolatos rašydami tokius laiškus, jau po poros savaičių jautėsi kur kas geriau. Įdomu tai, kad tyrime dalyvavę asmenys jautėsi laimingesni net ir tada, kai savo rašytų laiškų neišsiųsdavo adresatams.

 

Į savo ateitį žvelkite optimistiškai. Tyrime dalyvavusių žmonių buvo prašoma pozityviai įsivaizduoti savo idealią ateitį – pavyzdžiui, ramų gyvenimą su mylimu žmogumi arba didelę karjeros sėkmę. Vėliau jų buvo paprašyta visas šias mintis surašyti į dienoraštį. Žmonės, kurie tai darė bent kelias savaites, vėliau pranešė esantys kur kas laimingesni nei buvo iki tol.

 

Skaičiuokite teigiamus dalykus. Žmonės, kurie į savo dienoraščius kiekvieną savaitę surašydavo po tris geriausius per tą laikotarpį jiems nutikusius dalykus, vėliau taip pat jautėsi laimingesni. Pasirodo, galvojimas apie gerus dalykus, žmonėms padėjo labiau įvertinti džiaugsmą.

 

Išnaudokite savo privalumus. Dar viename tyrime buvo paprašyta, kad dalyviai įvardytų didžiausius savo privalumus, kuriuos vėliau stengtųsi kuo dažniau panaudoti. Pavyzdžiui, jeigu asmuo prisipažino, kad didžiausias jo privalumas yra humoro jausmas, tada jo buvo paprašyta šį privalumą išnaudoti ne tik draugų kompanijoje, bet, tarkime, ir darbo susitikimuose. Šis įprotis vėliau taip pat pakėlė emocinę žmonių savijautą.

 

Padėkite kitiems. Pasirodo, kad padėdami kitiems, galite padėti ir sau. Žmonės, kurie paaukojo pinigų ar laiko labdarai, arba be jokių savanaudiškų paskatų padėjo kitiems žmonėms, vėliau taip pat jautėsi kur kas geriau.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}