Pirmą kartą pasaulyje transplantuotas visas žmogaus veidas

Vyras, kuriam pirmajam pasaulyje buvo transplantuotas visas veidas, po keturių mėnesių gydymo išrašytas iš ligoninės. 31 metų pacientas spaudos konferencijoje Barselonoje dėkojo klinikos gydytojams, kurie kovo mėnesį jį operavo, ir donoro šeimai, praneša agentūra AFP.

 

Vyro, kurio nurodomas tik vardas – Oscaras, veidas prieš penkerius metus buvo smarkiai sužalotas per nelaimingą atsitikimą su šaunamuoju ginklu. Oscaras vis dar sunkiai kalba, negali užčiaupti burnos, jo veidas ištinęs. Skarelė ir į priekį sušukuoti plaukai per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje slėpė operacijos randus.

 

Vyro sesuo sakė, kad jos brolis negali sulaukti, kol vėl galės medžioti ir žvejoti.

„Viskas, ko jis nori, yra vėl gyventi normalų gyvenimą“, – teigė sesuo. Ji pabrėžė esanti įsitikinusi, kad jos brolis vėl galės vaikščioti gatvėmis, o žmonės į jį nespoksos.

 

Jaunas vyras kovo 20-ąją buvo operuotas Barselonos ligoninėje 30 medikų. Tada jis negalėjo nei ryti, nei normaliai kvėpuoti ar kalbėti. Per 24 valandas trukusią operaciją gydytojai persodino pacientui donoro veido raumenis, odą, nosį, lūpas, žandikaulius, gomurį ir skruostikaulius.

 

„Žingsnis po žingsnio jis jaučiasi geriau, tačiau jo laukia dar ilgas ir sunkus kelias, kad galėtų suprantamai kalbėti kaip anksčiau“, – sakė gydytojas Joanas Pere Barretas.

 

Beje, pacientas jau gali šypsotis.

Medikai pabrėžė mėginę, kad vyro veidas kiek įmanoma būtų panašesnis į tokį, koks buvo. Taip pat pranešama, kad persodintas veidas visiškai nepanašus į donoro, kurio tapatybė laikoma paslaptyje.

 

www.atn.lt