Ką kiekvienas turi žinoti apie patalynę?

Parduotuvėse galite rasti įvairiausių spalvų, audinių, dydžių ir skirtingų kainų patalynės komplektų. Kiek pasirinkimų, tiek ir būdų jomis tinkamai pasirūpinti. Svarbiausia, kad spalvos išliktų neišblukusios, o audinio pluoštas – nesudūlėtų.

Žinoma, dėl visų pasirinkimų jums nereikia pernelyg sukti galvos, juk kiekvienas patalynės komplektas viduje turės konkrečias skalbimo ir džiovinimo rekomendacijas.

 

Svarbiausia – nepamiršti jų laikytis. Kai kuriuose patalynės komplektuose informacija būna įsiūta į pagalvių ar antklodžių užvalkalų vidų. Jei instrukcija pateikta ant atskiro lapelio, laikykite jį vonios spintelėje, kad suabejojus galėtumėte peržvelgti iš naujo. Be gamintojo instrukcijų yra ir kitų patarimų.

 

Skalbimas. Patalynę skalbkite vėsiame arba drungname vandenyje, ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje. Šiais automatinių skalbimo mašinų laikais kaitinti patalynės tikrai nebereikia. Nustatykite švelnaus (angl. gentle) skalbimo tipą. Juk patalai nėra purvini. Jeigu įmanoma, nustatykite papildomą skalavimo ciklą, kad pašalintumėte visus skalbimo priemonių likučius. Naudokite mažiau skalbimo miltelių nei įprastai. Tiesą sakant, jų kiekį galite sumažinti perpus. Venkite naudoti baliklį, jis kenkia audiniui.

 

Pagalvių užvalkalai. Jei išsirinkote pagalvių užvalkalus, kurie jums labai patinka, įsigykite dar keletą papildomų. Pagalvių užvalkalai susidėvi kur kas greičiau nei paklodės ar antklodės. Lyginkite pagalvių užvalkalus – taip jie ilgiau atrodys švarūs ir tvarkingi. Normaliomis namų sąlygomis keiskite pagalvių užvalkalus bent kartą per savaitę. Jei kambaryje labai karšta arba drėgna – keisti patariama dar dažniau.

 

Laikymas. Geriausia turėti tris patalynės komplektus vienam žmogui. Vienas komplektas lovoje, kitas skalbykloje, o trečias – atsarginis. Reguliariai keiskite patalynės komplektus, taip jie susidėvės vienodai. Normaliomis namų sąlygomis keiskite patalynę bent kartą per savaitę, o jeigu namuose karštą arba drėgna – dažniau.

 

Bendri patarimai. Naudokite čiužinio apklotą prieš patiesdami švarią paklodę. Apklotą reikėtų išvalyti bent kartą per mėnesį. Jei jums patinka ypač prabangus patalynės raštas ar medžiaga, pagalvės ir antklodės užvalkalus pirkite brangesnius ir vienodo modelio, o priderintą paklodę – pigesnę. Kai kurie patalynės audeklai gali būti naudojami vietoj lovos užtiesalų, staltiesių ar užuolaidų. Tik venkite juos skalbti, nes praras formą ir standumą. Verčiau rinkitės sausą valymą.

 

Kaip išsirinkti patalynę? Kiekvienas turėtų žinoti, kad patalynė – vienas svarbiausių miegamojo elementų. Kaip ir daugelis namų interjero detalių, patalynė priklausys tik nuo jūsų skonio ir pasirinkimo. Svarbiausia suprasti, kokios patalynės jums reikia: gražios ar patogios, malonios kūnui ar derančios prie kambario interjero. Daugelis patalynių parduotuvių paprastai patenkina net išrankiausių pirkėjų lūkesčius. Vienas patalynės komplektas susideda iš paklodės, pagalvių užvalkalų ir antklodės. Pateikiame kelis patarimus, kaip išsirinkti tinkamą patalynės komplektą.

 

Kokybė. Atminkite, kuo kokybiškesnė patalynė, tuo patogiau miegoti. Daugelis žmonių per daug dėmesio skiria rinkdamiesi pūkines ar dygsniuotas antklodes ir kur kas mažiau žiūri į patalynę. Vis dėlto turėkite omenyje, kad būtent patalynės medžiaga daro įtaką jūsų miegui.

 

Sudėtis. Paklodės turi būti ne tik gražios ar elegantiškos, bet ir patogios bei malonios kūnui. Taigi pirmasis dalykas, į kurį turėtumėte atsižvelgti, – patalynės medžiagos sudėtis. Jei mėgstate patogumą, ieškokite patalynės iš kokybiškos medžiagos, be sintetinių priedų. Patogiausias ir maloniausias kūnui – minkštas medvilninis audeklas. Pigesni patalynių komplektai būna iš medvilnės ir kitų audinių priedų. Paprastai tokia patalynė ne tokia patvari, greičiau susidėvi. Taip pat atkreipkite dėmesį į audimą – jis turėtų būti kuo tankesnis, standesnis.

 

Medžiaga. Geriausios kokybės patalynės pluoštas gaminamas iš šilko, medvilnės, bambuko ar Egipto medvilnės. Paprastai patalynė siuvama iš dviejų sluoksnių medvilnės pluošto, bet galite rinktis ir vieno sluoksnio. Kitas, ne ką prastesnis pasirinkimas – šilkas, kuris suteikia minkštumo ir švelnumo pojūtį.

 

Dydis. Pirkite tik tokią patalynę, kuri atitinka lovos dydį. Geriau įsigyti šiek tiek per didelę, nes skalbiant ji gali susitraukti.

 

Dizainas. Kalbant apie patalynės dizainą – viskas priklauso tik nuo jūsų. Parduotuvės siūlo ne tik įvairiausių audinių, bet ir skirtingų spalvų bei dizaino patalynių. Ar ant jos bus grafinis piešinys ar išsiuvinėti lapai – išsirinksite patys. Vis dėlto atminkite, kad kokybiškesnė patalynė bus patogesnė ir jums, ir šeimos nariams.        

 

{balsas2}