Šiemet numatomas tas pats gripo virusas kaip ir pernai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad šį gripo sezoną cirkuliuos toks pat gripo virusas kaip ir pernai – A(H1N1)v ir B tipo virusas.

„Galbūt nebus kokių nors ypatingų netikėtumų, galbūt mažiau sirgs ar visai nesirgs tie, kurie tikrai persirgo gripu praėjusiais metais“, – viliasi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas.

 

Vis dėlto ULAC pastebi, kad saugiai jaustis gali tik tie žmonės, kurie praėjusį sezoną persirgo gripu ir jų ligą sukėlęs virusas buvo patvirtintas laboratorijoje.

 

Rugsėjį Lietuvoje jau registruoti du pirmieji gripo atvejai.

 

ULAC vadovas ragina skiepytis nuo gripo, o susirgus kruopščiai išsigydyti ligą, nes negydoma ji gali baigtis mirtinomis komplikacijomis.

 

„Jeigu jau žmogus suserga gripu, ypač jeigu nesisaugo, pravaikšto ir panašiai, gali išsivystyti įvairios komplikacijos“, – teigė S.Čaplinskas.

 

Medikų teigimu, vakcina gali visiškai neapsaugoti nuo gripo, bet ji visada apsaugo nuo sunkiausių ir mirtinų ligos formų.

 

Spaudos konferencijoje S. Čaplinskas priminė, kad pernai nuo gripo mirę 21 žmonės nebuvo pasiskiepiję ir dauguma jų sirgo sunkiomis lėtinėmis ligomis.

 

Didžiausias sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir ir gripu Lietuvoje registruojamas gruodžio – vasario mėnesiais.

 

ŪVKTI ir gripu kasmet suserga apie 400 tūkst., iš jų gripu – apie 100 tūkst. gyventojų. Hospitalizuojama apie 4 tūkst. žmonių, iš jų apie keturi procentai gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}