„ORLEN Lietuva“ stipendija skirta šviesos sintetinimo tyrimams

Didžiausios Lietuvos chemijos pramonės bendrovės „ORLEN Lietuva“ įsteigtą vienkartinę 10.000 Lt stipendiją laimėjo Vilniaus Universiteto chemijos krypties doktorantas Artūras Katelnikovas. Jaunasis mokslininkas tyrinėja elektros energijos pavertimui į šviesą reikalingas sintetines medžiagas, kurių panaudojimas ateityje leistų sutaupyti milžiniškus elektros energijos kiekius. 

VU chemijos krypties doktorantas Artūras Katelnikovas savo moksliniuose tyrimuose siekia susintetinti medžiagas, kurias būtų galima naudoti baltuose šviestukuose (angl. LED).

 

„Šviestukai yra labai efektyvūs, nes apie 80% elektros energijos yra konvertuojama į šviesą. Tuo metu įprastų kaitrinių ar kompaktinių liuminescencinėmis lempų efektyvumas atitinkamai siekia kelis ir keliolika procentų. Pakeitus kaitrines ir liuminescencines lempas šviestukais, būtų sutaupomi milžiniški elektros energijos kiekiai“, – kalbėjo A. Katelnikovas.

 

2011 m. minimų Tarptautinių chemijos metų proga įsteigtos „ORLEN Lietuva“ stipendijos laimėtoją specialiai paskelbtame konkurse chemijos krypties doktorantams išrinko Lietuvos mokslų akademijos prezidiumas.

 

„Vienu svarbiausių Mokslų akademijos veiklos strateginių tikslų yra aukšto lygio mokslinių tyrimų ir studijų skatinimas. Džiugu, kad vis daugiau pramonininkų ir verslininkų Lietuvoje supranta švietimo ir mokslo svarbą jų įmonių sėkmei. Tai rodo ir mūsų bendradarbiavimas su „ORLEN Lietuva“, – sakė Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Valdemaras Razumas. Tačiau profesorius pažymėjo, kad verslo išlaidos mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros sektoriui Lietuvoje yra beveik 6 kartus mažesnės nei ES vidurkis.

 

„Tik suprasdami chemijos mokslo svarbą mūsų gyvenime, galėsime prisidėti prie naujų atradimų, kurie gali tapti labai svariu įnašu plečiant pažinimą, skatinant ekonomikos pažangą ir kuriant tvarią aplinką“, – sakė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneuszas Fąfara.

 

Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos sprendimu, 2011-ieji paskelbti Tarptautiniais chemijos metais. Naftos perdirbimo bendrovė „ORLEN Lietuva“ prisijungė prie šios iniciatyvos su chemijos mokslo sklaidos ir pažinimo programa, kurią globoja Nacionalinė UNESCO komisija Lietuvoje. Viena pagrindinių šios programos dalių yra didesnis dėmesys jaunųjų mokslininkų darbams, universitetams ir moksleivių iniciatyvoms.

 

„ORLEN Lietuva“ projektų vadovo informacija

 

{parasas}