Kviečiame į tarptautinės fotografijų parodos „Gyvos žemės mintys“ atidarymą

Rugsėjo 23 dieną, penktadienį, 16.00 val. Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros centre (Naftininkų g. 11, Mažeikiai) vyks tarptautinės fotografijos parodos „Gyvos žemės mintys“ atidarymas.

Renginyje dalyvaus fotomenininkai iš Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos, Mažeikių rajono savivaldybės vadovai, vertinimo komisijos nariai.

Geriausių nuotraukų autoriams bus įteikti sertifikatai ir atminimo dovanos.

 

Tokia fotografijų paroda Mažeikiuose rengiama ne pirmą kartą. 1999 m. buvo atidaryta pirmoji tarptautinė fotografijų paroda „Gyvos žemės mintys“. 2001 ir 2003 metais surengtos dar dvi parodos. Išleisti katalogai, laureatais pripažintas gausus būrys fotografų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių.

 

Ketvirtoji paroda surengta 2009 m. Į ją be Lietuvos autorių, savo darbus atsiuntė fotografai iš Ispanijos, Čekijos, Latvijos, Lenkijos, Japonijos ir Baltarusijos.
Šiais metais organizuojama penktoji paroda, išleistas fotografijų katalogas. Konkursui buvo pateikta per 600 fotografijų, kurių autoriai ne tik Lietuvos, bet ir Baltarusijos, Latvijos ir Vokietijos fotografai.

 

Vertinimo komisija, kuriai vadovavo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas, geriausiais pripažino šių autorių darbus:

 

1. Algimantas Aleksandravičius (Lietuva);
2. Džeina Saulite (Latvija);
3. Sergejus Kurilo (Baltarusija);
4. Martynas Vidzbelis (Lietuva);
5. Petras Katauskis (Lietuva);
6. Modestas Patašius (Lietuva);
7. Dieter Reiss (Vokietija);
8. Daiva Norkutė (Lietuva);
9. Jonas Junevičius (Lietuva);
10. Ramūnas Danisevičius (Lietuva);
11. Artūras Armonas (Lietuva);
12. Akvilė Petraitytė (Lietuva);
13. Austėja Zasimauskaitė (Lietuva);
14. Aldona Zykutė (Lietuva);
15. Domantė Čiuplinskaitė (Lietuva).

 

Pasak vertinimo komisijos vadovo S. Žvirgždo, pagrindinio Mažeikių rajono savivaldybės mero prizo laimėtojas A. Alesandravičius pateikė konkursui puikią, labai vieningą fotografijų kolekciją iš Žemaitijos, užfiksavęs ir dramatiškus peizažus, ir sutiktus žmones, ir jų gyvenamąją aplinką. Senas Lietuvos fotografų bičiulis, fotomenininkas D. Reiss (Vokietija), kuriam skirtas rajono Savivaldybės administracijos specialus prizas už Lietuvos fotografijos populiarinimą, eksponuoja spalvotų mūsų šalies peizažų seriją.

 

Jaunimo grupėje Lietuvos fotomenininkų sąjungos prizas atiteko A. Petraitytei, kuri puikiai atskleidė žmogaus ir gyvulio santykius. Paminėtini ir kiti laureatai: R. Danisevičius, M. Patašius, M. Vidzbelis, D. Norkutė, P. Katauskis, J. Junevičius, A. Armonas, Dž. Saulite (Latvija), S. Kurilo (Baltarusija), A. Zykutė, A. Zasimauskaitė. Jų darbai taip pat įvertinti parodos rėmėjų įsteigtais prizais.

 

Konkurso-parodos „Gyvos žemės mintys“ organizatoriai: Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyrius, Kultūros centras, Mažeikių fotoklubas.

 

Katalogo leidyba ir parodos atidarymas finansuojami iš Mažeikių rajono savivaldybės Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos. Prizus geriausių fotografijų autoriams įsteigė: Mažeikių rajono savivaldybės meras, Savivaldybės administracija, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Mažeikių verslininkų asociacija, Mažeikių ROTARY klubas, kalvis Česlovas Pečetauskas, Rasos Jokūbienės kanceliarinių prekių parduotuvė, UAB „Edzaras“, UAB „Kaukutis“, UAB „Šeimos sveikatos centras“,  UAB „Lokio bravoras“, UAB „Sergita“, UAB „Tripletas“, foto-video žurnalas „Vyzdys“, S. Jokužio leidykla-spaustuvė.

 

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus informacija

 

{parasas}