Šiandien – statybininkų diena

Rugsėjo mėnesio antrąjį šeštadienį minima profesinė statybininkų šventė. Lietuvoje statybininkų diena švenčiama nuo 2000 metų.

Šią dieną geriausi šalies statybininkai apdovanojami Seimo, Vyriausybės, Aplinkos ministerijos, Lietuvos statybininkų asociacijos padėkos raštais.

 

Apdovanojimas „Lietuvos statybininko garbės ženklas“ įteikiamas Lietuvos statybininkų asociacijos organizuojamų iškilmių metu – statybininkų dienos minėjime arba kitomis reikšmingomis progomis.

 

Be statybininkų neturėtume, kur gyventi. Tai būtina profesija. O kaip sako liaudies patarlė, pastatyti namą turi sugebėti kiekvienas vyras, mat kiekvienas vyras per gyvenimą privalo atlikti 3 darbus: pasodinti medį, pastatyti namą, užauginti vaiką.

 

Nepriklausomos Lietuvos statybos, kaip sistemos organizavimo pradžia, galima laikyti 1921 m. sausio 25-ją dieną, kai prie tuometinės Vidaus reikalų ministerijos buvo įsteigtas Lietuvos atstatymo komisariatas. 1925 m. šis komisariatas buvo pertvarkytas į Statybos ir sauskelių inspekciją, kuri įėjo į Vidaus reikalų ministerijos sudėtį.

 

1940 m. į Lietuvą įvedus sovietinę armiją, prasidėjo politiniai ir ekonominiai pertvarkymai; pradžioje buvo nacionalizuoti bankai ir stambios įmonės. Maždaug po trijų mėnesių buvo nacionalizuotos privačios bei akcinės statybos bendrovės, jų turtas buvo perduotas naujai įkurtam Pramonės trestui. Besibaigiant II-jam pasauliniam karui 1944m. buvo įsteigta Vyriausioji statybos valdyba, kuri 1946 m. rugpjūčio mėn. buvo perorganizuota į Lietuvos TSR statybos ministeriją. Šiuo metu statybos šakai vadovauja Aplinkos ministerija, jos Statybos ir būsto, Teritorijų planavimo departamentai.

 

Šaltinis: day.lt

 

{parasas}