Kokių spalvų nemato gyvūnai?

Sakoma, kad prieš jautį geriau nemosikuoti raudona spalva, nes sulauksi jo puolimo. Tačiau tiesa yra ta, kad jaučiai nemato raudonos, žalios ir mėlynos spalvos.

Pasirodo, kad arkliai negali atskirti žalios spalvos nuo pilkos.

Jaučiai ir arkliai nėra vieninteliai gyvūnai, kurie nemato tam tikrų spalvų. Naminiai gyvūnai taip pat paveikti tokios savybės.

 

Katės ir šunys gali matyti tik tas spalvas, kurias mato daltonikai, – geltoną, mėlyną ir violetinę. Taigi naminiai augintiniai negali matyti raudonos, mėlynos ir oranžinės spalvos.

 

Šunų ir kačių akių ragena tokia kaip žmogaus, tačiau talpina mažiau šviesos receptorių, kurie atsakingi už spalvos matymą. Tačiau šunys ir katės turi daugiau receptorių, kurie leidžia geriau matyti tamsoje. Tai reiškia, kad naminiai augintiniai turi prastesnį spalvų matymą nei žmogus, tačiau yra pranašesni regėjimu tamsoje.

 

Taigi jei mesite oranžinį kamuolėlį ant žolės savo katinui, jis matys geltoną kamuolį ant geltonos žolės. O štai tamsoje katinas mato aštuonis kartus geriau nei jo šeimininkas dėl gyvūno akies gale esančio ląstelių sluoksnio.

 

Šis sluoksnis atspindi šviesą ragenoje net esant mažam šviesos intensyvumą.

 

Beždžionės neturi problemų matydamos spalvas. Jos spalvų spektrą naudoja aktyviai seksualiai patraukti partnerį. Tačiau kaip ir žmonės, kai kurios beždžionės gali būti daltonikėmis.

 

Mokslininkai nustatė, kad daltonikės kapučino beždžionės sėkmingiau gaudo vabzdžius nei visas spalvas matantys kolegos. Manoma, kad spalvų neskiriančios beždžionės labiau dėmesį sutelkia į vabzdžio formą.

 

Paukščių spalvų rega yra ypač gera. Kaip ir žmonės, paukščiai gali matyti visas spalvas nuo violetinės iki raudonos.

 

Pasirodo, dangus yra violetinės spalvos, tik žmogaus akis jį mato kaip mėlyną. O štai paukščiai neturi problemų su violetinėmis šviesos bangomis ir jį mato tikros spalvos.

 

Paukščiai taip pat gali matyti ultravioletinę šviesą. Būtent dėl šios savybės gaidžiai ryte ypač anksti pastebi kylančią saulę ir pradeda giedoti. Šis sugebėjimas kai kuriems paukščiams taip pat leidžia atskirti patinus nuo patelių, nes skirtumas matomas ultravioletine šviesa.

 

Be šviesos negalėtų išgyventi driežai. Pasirodo, kad patelės be ultravioletinės šviesos matymo negalėtų atskirti feromonų, kuriuos palieka patinėliai.

 

Nors kai kurie gamtos kūriniai gali matyti ultravioletinę šviesą, tačiau joks gyvūnas negali matyti infraraudonųjų spindulių. Tačiau gyvatės beveik turi šią galimybę, nes mato šilumos matymu.

 

Tačiau kuris gyvūnas mato daugiausia spalvų? Pasirodo, kad margiausias gyvenimas yra auksinei žuvelei. Ypač geras spalvų matymas žuviai leidžia greitai pastebėti priešus.

 

{diena2}