Kad daržovės ir vaisiai negestų

Sakoma, geriausias būdas išlaikyti daržoves šviežias – pirkti jų tik tiek, kiek ketinate suvartoti per dvi dienas. Taisyklė galioja tiems, kurie šviežio derliaus gėrybėmis apsirūpina parduotuvėje ar netoliese esančiame turguje. Tačiau ką daryti, jei namuose norite ilgiau išsaugoti iš močiutės sodybos parsivežtų vaisių, daržovių ir žalumynų?

 

Šiek tiek žinių apie daržovių laikymą – ir tikrai galėsite ilgėliau džiaugtis šviežiais skanėstais iš lysvės ar nuo medžio! Daržovėse ir vaisiuose yra 75–95 procentai drėgmės. Ilgai laikomi nuskinti dalį drėgmės jie praranda, ima vysti.

 

Be to, daržovėse ima sparčiau daugintis mikroorganizmų, prasideda irimo procesai. Nelaikykite vaisių ir daržovių polietileniniuose maišeliuose: ant jų vidinio paviršiaus kaupiasi drėgmė, daržovės sudrėksta, pradeda pūti. Ypač tai kenkia uogoms ir salotoms.

 

Nepalikite daržovių atvirai – net šaldytuve vaisiai ir daržovės džiūsta, praranda išvaizdą. Geriausia jas įsukti į popierių arba sudėti į specialius plastikinius indelius, padedančius išlaikyti produktų šviežumą. Visų pirma atrinkite pažeistas daržoves – pernokusias, įtrūkusias. Jas turėtumėte suvartoti pirmiausia, nes laikomos greta kitų jos paspartintų ir visų likusių daržovių gedimą.

 

Šviežių vaisių lėkštė ant stalo – ne tik virtuvės puošmena, bet ir sveikatos bei energijos šaltinis. Kai šie skanėstai nuolat džiugina akį ir yra patogiai pasiekiami – didesnė tikimybė, kad juos pasirinksite praalkę.

 

Jei laikote vaisius ir daržoves ant stalo, pasirūpinkite, kad ant jų nekristų tiesioginių saulės spindulių. Ant stalo arba lentynos geriausiai išsilaiko bazilikai, agurkai, baklažanai, česnakai, imbierai, greipfrutai, citrinos, mangai, žaliosios citrinos, apelsinai, melionai, paprikos, ananasai, granatai, arbūzai (neperpjauti). Obuolius, bananus ir pomidorus taip pat patariama laikyti ne šaldytuve, bet atskirai nuo kitų vaisių ir daržovių – nes jie išskiria etileną ir paspartintų kaimynystėje įsikūrusių sodo gėrybių gedimą.

 

Šaldytuve laikomus vaisius ir daržoves taip pat reikia mokėti saugoti. Daržoves galima sudėti į polietileninius maišelius subadžius juose skylutes, laikyti specialiame skyriuje šaldytuvo apačioje. Dar geriau, jei įsigysite produktų šviežumą išsaugančių plastikinių indų. Daržoves reikėtų laikyti atskirai nuo vaisių, nes iš daržovių išsiskiriantis etilenas sukelia produktų gedimą.

 

Žalumynai ilgiausiai išsilaikys, jei juos į šaldytuvą dėsite sumerkę kaip gėles į vazelę. Tiesa, vandens šioje vazelėje turėtų būti tik ant dugno, maždaug vienas centimetras. Šaldytuve patariama laikyti artišokus, šparagus, burokus, kopūstus, salierus, vyšnias, vynuoges, žaliąsias pupeles, žalumynus (išskyrus bazilikus), lapines daržoves, porus, slyvas, špinatus, cukinijas. Dauguma uogų – mėlynės, braškės, juodieji serbentai, avietės – laikomos šaldytuve neplautos, paskleistos vienu sluoksniu. Neplauti, popieriniame maišelyje laikomi brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, kukurūzai, svogūnų laiškai, salotos, žirneliai, ridikai.

 

Vėsiose, sausose vietose, paprastai tokia vieta – sandėliukas, rūsys arba atokiau nuo šilumos šaltinių esanti spinta, laikomi svogūnai, bulvės, kopūstai, morkos. Geriau, jei skirtingos daržovės vienos su kitomis nesilies.

 

Kiviams, avokadams, nektarinams, kriaušėms, slyvoms, persikams pirmiausiai reikėtų leisti prinokti ant lentynos, o tada – į šaldytuvą. Tik ne vieną priglaustą prie kito, o atskirai.

 

Nuskintos daržovės ir vaisiai išskiria etileno dujų. Vieni jų išskiria daugiau, kiti – mažiau. Jei etileną gausiai išskiriantys produktai bus laikomi kartu, viename maišelyje ar inde, etilenas paspartins greta esančių daržovių nokimą, o kartu ir gedimą. Tiesa, galima šį procesą panaudoti teigiamiems tikslams. Pavyzdžiui, į vieną indą sudėjus obuolį su neprinokusiais bananais arba avokadu, pastarieji prinoks greičiau. Tačiau jei jūsų tikslas – kuo ilgiau išlaikyti vaisius ir daržoves šviežius, būtina juos atskirti.

 

Keletas gudrybių

 

Kopūstų viršutinių lapų nenulupkite. Sudžiūvę jie apsaugo gūžę nuo drėgmės praradimo. Ridikėliai ilgiau išliks nesuvytę, jei laikysite juos nuskabę lapkočius. Šviežius agurkus patogu laikyti uždaruose stikliniuose induose ar puode.

 

Svogūnų galvas ir česnakus geriausia laikyti medvilniniame maišelyje ar, kaip darydavo mūsų močiutės, kojinėje. Tik prieš tai išdžiovinkite juos saulėje, kad paviršiuje neliktų drėgmės. Petražolės, salierų lapai, krapai kuo puikiausiai išsilaiko… šaldymo kameroje. Supjaustykite juos, sudėkite į šaldymui tinkančias dėžutes ar maišelius ir – į šaldymo kamerą. Prireikus visada po ranka turėsite kvapnių žalumynų.

 

{balsas2}