Gydomoji tarakonų galia

Notingemo universiteto mokslininkai teigia, kad kai kurių vabzdžių organizme, tarp jų ir tarakonų, yra galingų antibiotikų molekulių. Britų manymu, šį atradimą galima panaudoti kovojant su meticilinui atspariomis auksinio stafilokoko bakterijomis (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, arba MRSA) ir Escherichia coli (E. coli) bakterijomis.

 

Kaip pranešama mokslininkų parengtame pranešime spaudai, tarakonų ir skėrių nervų sistemoje jiems pavyko identifikuoti 9 ypatingas toksinių molekulių rūšis. Susitikimas su jomis, kaip paaiškėjo, nežada nieko gero pavojingoms bakterijoms.

 

Eksperimentai parodė: tarakonų antibiotikai ne tik žudo 90 % MRSA ir E. coli bakterijų populiacijos, bet ir nekenkia žmonių ląstelėms. Įvertinant analogiškos paskirties preparatų sukeliamus rimtus šalutinius efektus, vaistas naujų molekulių pagrindu gali tapti labai efektyvia alternatyva.

 

MRSA superbakterijos sukeliamų infekcijų skaičius pastaraisiais dešimtmečiais smarkiai išaugo. MRSA gali sukelti daug įvairių problemų, pradedant nedideliais odos pažeidimais ir baigiant sunkiomis žaizdų infekcijomis, plaučių uždegimu ir kraujo užkrėtimu. Kadangi ši bakterija atspari įprastiems antibiotikams, dažnai gydymas uždelsiamas, yra sudėtingesnis, todėl liga gali sukelti sunkių komplikacijų ar net baigtis mirtimi.

 

Tuo tarpu dalis E. coli bakterijų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas ir kitas ligas. Pavojingiausia E. coli bakterijos rūšis – O104:H4 štamas – šiais metais sukėlė žarnyno infekcijų protrūkį Prancūzijoje ir Vokietijoje, nusinešusį dešimčių europiečių gyvybę.

 

{alfa2}