Kur ir kaip padėti termometrą, kad tiksliai sužinotume oro temperatūrą?

Kaip sužinoti, kokia oro temperatūra? Atsakytumėte paprastai – reikia pasižiūrėti į termometrą. Tačiau paprasta tik iš pirmo žvilgsnio.

Kone kasdien susiduriame su tokiu įprastu prietaisu kaip termometras.

Fizikai sako, kad labai svarbi termometro vieta, apšvietimas, spalva. Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Puslaidininkių fizikos katedros docentas Stasys Tamošiūnas pasakojo, kad oro temperatūrą dažniausiai matuojame skystiniu termometru, kuriame esančio skysčio (gyvsidabrio, spirito ar kt.) tūris didėja šylant.

 

„Termometro matavimo sistema su skale, kurioje nulis atitinka tirpstančio ledo temperatūrą, o šimtoji padala – vandens virimo temperatūrą esant normaliam oro slėgiui, pavadinta Celsijaus vardu“, – tęsia docentas.

 

Anot jo, jei termometras bus padėtas arti apšviestos tamsios sienos, jis rodys daugiau laipsnių.

 

„Jei siena neapšviesta, tai termometro rodmenys nepriklauso nuo jos spalvos, o apšviesta tamsesnė siena įšyla daugiau nei šviesesnė, nes sugeria daugiau šviesos energijos nei jos atspindi – šalia jos oras būna šiltesnis, tad ir termometras čia rodo daugiau“, – pabrėžia S. Tamošiūnas.

 

Fizikai atliko eksperimentą su daugeliu skirtingos spalvos termometrų – jie buvo padėti saulėtoje vietoje. Tą dieną oro temperatūra buvo 29 °C. Juodos spalvos termometras rodė 65, žalios — 64, mėlynos — 63,5, raudonos — 62, oranžinės — 61, violetinės — 60, žydros ir geltonos — 59, paprasto stiklo — 57, baltas matinis — 54,5°C.

 

Šis eksperimentas įrodė, kad saulėje kūno temperatūra priklauso nuo kūno spalvos. Jeigu norite, kad termometras rodytų faktišką oro temperatūrą, jis turi būti apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių, pašalinių įkaitusių kūnų ir tiesioginio kritulių poveikio.

 

Be to, pro termometrą turi laisvai cirkuliuoti aplinkos oras.

 

Meteorologai tvirtina, kad žemiausia oro temperatūra esti prieš pat saulėtekį. Kylant saulei virš horizonto, oro temperatūra kyla ir pasiekia maksimumą 14—15 valandą.

 

{diena2}