Svarbi diena abiturientams: skelbiami stojimo į aukštąsias mokyklas rezultatai

Po beveik mėnesį trukusio brandos egzaminų maratono ir kelių savaičių, skirtų studijų pasirinkimui, šiandien abiturientai sužinos savo stojimo į aukštąsias mokyklas rezultatus. Šiemet iš viso LAMA BPO sistemoje užsiregistravo apie 45 tūkst. stojančiųjų, o konkurse dalyvavo beveik 40 tūkst., tvarkingai užpildžiusių prašymus ir pateikusių išsilavinimo duomenis.

 

Pakvietimus studijuoti kiekvienas stojantysis turėtų gauti elektroniniu paštu, taip pat juos gali matyti LAMA BPO informacinėje sistemoje.

 

Studijų sutartis stojantieji liepos 26–29 dienomis turės pasirašyti tose aukštosiose mokyklose, į kurias bus pakviesti. Liepos 29 dieną bus skelbiamos likusios laisvos studijų vietos.

 

Pirmajame bendrojo priėmimo etape stojančiajatiesiems siūloma užimti vieną valstybės finansuojamą arba, jei studentas pageidavo studijuoti savo lėšomis – nefinansuojamą, studijų vietą.

 

Jei stojantysis atsisako jam pasiūlytos valstybės finansuojamos vietos (kuri pageidavimų sąraše buvo nurodyta 1-3 prioritetu), antrajame etape į valstybės finansuojamas studijas pretenduoti negali. Tokia galimybė suteikiama vykdant papildomą.

 

Šiais metais valstybė finansuos beveik 19 tūkstančių pirmakursių studijas – 9,7 tūkst. universitetuose ir 9,2 tūkst. kolegijose. Nepatekę į valstybės finansuojamas vietas, galės rinktis mokamas studijas, kurių kaina kiekviena aukštoji mokykla nustato pati.

 

Pagal pirmąjį prioritetą, kurį pageidavimų sąraše nurodė stojantieji, universitetuose populiariausios socialinių (51,2 proc.), biomedicinos (16,4 proc.) ir technologijos (12,1 proc.) mokslų sritys. Panašūs ir stojančiųjų į kolegijas pageidavimai: socialinius mokslus pirmuoju prioritetu rinkosi 49,7 proc., technologijos 26,3 proc. ir biomedicinos 17,7 proc. stojančiųjų.

 

Populiariausios universitetų studijų programos – ekonomika (VU), teisė (VU), medicina (LSMU), medicina (VU) ir politikos mokslai (VU). Kolegijose stojantieji labiausiai norėtų studijuoti higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją (VK), turizmo ir viešbučių vadybą (KK), automobilių techninį eksploatavimą (VTDK), grožio terapiją (KVK) ir kultūrinės veiklos vadybą (VK).

 

{balsas2}