Atsargiai: Google paieškos variklis užkrečia virusu

„Google“ ketina perspėti daugiau nei milijoną interneto vartotojų dėl jų kompiuterius užkrėtusio viruso, perimančio paieškas.

Kenksminga programinė įranga užgrobia „Google“ bei kitas paieškos sistemas: asmeniui į paiešką įvedus bet kokį žodį, automatiškai nukreipia pastarąjį į tinklapius, kurie moka kibernetiniams nusikaltėliams už srauto kiekį.

 

Anot saugumo blogo „KrebsonSecurity“, „užkrėstieji“ „Google“ vartotojai nuo šiol išvys geltonos spalvos perspėjimą, pasirodysiantį pačiame paieškos rezultatų viršuje.

 

Damian Menscher, „Google“ saugumo inžinierius, įsitikinęs, jog kenkėjiška programa įsitvirtino kompiuteriuose per netikrą antivirusinės programinės įrangą, taip pat žinomos „scareware“ vardu. Nieko neįtariančios aukos atsisiunčia pastarąją įrangą, kuri, pasinaudojusi „Windows“ pažeidžiamumu, perima internetinių paieškų kontrolę.

 

Kai įvedama paieška, vietoj to, kad keliautų tiesiai į „Google“, ji visų pirma patenka į kibernetinių nusikaltėlių – kurie keičia ir nukreipia srautą taip, kaip panorėję – kontroliuojamus serverius.

 

Ši gudrybė buvo aptikta, kai inžinieriai techninės priežiūros sumetimais laikinai uždarė vieną iš „Google“ duomenų centrų. Įprastas paieškos srautas buvo nukreipiamas į kitą įmonės vietą, bet D. Menscher pastebėjo, kad daugiau nei milijonas kompiuterių vis tiek bandė susisiekti su neveikiančiuoju duomenų centru.

 

Tolimesnių tyrimų metu išsiaiškinta, kad unikalų srautą generuoja kenkėjiška programą, kurią „Google“ nuo šiol aptiks ir paskatins viruso aukas pašalinti pastarąją iš savo kompiuterių.

 

Iniciatyva, kurios imasi interneto įmonės, tampa vis agresyvesnė kibernetinių nusikaltimų atžvilgiu. Štai „Microsoft“, pasitelkusi teismus, neseniai uždarė didžiausią pasaulyje šlamšto šaltinį, o „Virgin Media“ bei „TalkTalk“ įdiegė sistemas, skirtas vartotojams, apsilankiusiems pavojingose svetainėse, arba turintiems užkrėstus kompiuterius, perspėti.

 

{balsas2}