9 mitai apie nuplikimą

Beveik du iš trijų vyrų pradės plikti sulaukę 60 metų. Daugelis jų negali susitaikyti su šia mintimi. Amerikiečiai, pavyzdžiui, kasmet išleidžia apie 1 milijardą dolerių tam, kad kuo ilgiau „sulaikytų“ plaukus ant galvos. Tol, kol nėra išrastų vaistų šiam procesui stabdyti, vyrai prisigalvoja įvairiausių mitų ir kremtasi dėl to labiau, nei vertėtų.

 

Štai 9 dažnai pasitaikantys klaidingi arba ne visai teisingi teiginiai apie plikimą.

 

Mitas: plaukų slinkimas yra perduodamas per motiną. Tai nėra visiška teisybė. Nors pagrindinis plikimo genas yra X chromosomoje, kurią vyrai gauna būtent tik iš savo motinų, yra daugybė kitų veiksnių, nulemiančių plikimą. Paveldimumo veiksnys yra labiau tikėtinas iš motinos pusės, tačiau tyrimai įrodė, jog vyrai, kurių tėvas būdavo pliktelėjęs, turėdavo didesnę tikimybę nuplikti.

 

Mitas: jei plinkate, esate senas. Priešingai, plaukų slinkimas gali prasidėti paauglystėje. Tai yra gana dažnas reiškinys tarp dvidešimtmečių ir trisdešimtmečių. Kuo anksčiau jis prasideda, tuo su laiku jis tampa skausmingesniu.

 

Mitas: kepurės nešiojimas kenkia plauko folikului, dėl to ir pradeda slinkti plaukai. Gera žinia tiems, kurie iš tikrųjų mėgsta nešioti kepures – tai jūsų plaukams tikrai nekenkia. Kita vertus, purvina kepurė gali sukelti galvos odos infekciją, kuri vėliau gali pasireikšti plaukų slinkimu. Todėl įsitikinkite, jog jūsiškė – tikrai švari.

 

Mitas: trauma gali sukelti plaukų slinkimą. Beveik tiesa. Fizinis arba emocinis stresas priverčia išslinkti tuos plaukus, kuriuos anksčiau ar vėliau vis tiek būtumėte praradę. Jei plaukui dar ne laikas visiškai išslinkti, jis ataugs. Staigūs svorio pokyčiai, nesvarbu, ar tai yra priaugti ar numesti kilogramai, taip pat gali būti plaukų slinkimo priežastimi.

 

Mitas: gydymas „Propecia“ arba „Rogaine“ linijos produktais gali sustabdyti plaukų slinkimą. Tiesa. „Propecia“ turbūt yra vienas pažangiausių produktų, sukurtų per pastaruosius dešimtmečius, kurie yra skirti plaukų slinkimui gydyti. Šis receptinis vaistas sumažina hormono, kenkiančio plauko folikului, kiekį ir yra veiksmingiausias jauniems žmonėms, kurių plaukai neseniai pradėję plonėti.

 

Maždaug trečdalis visų vyrų, naudojančių „Propecia“, pastebi, jog dalis plaukų ima atauginėti. Bet tai nėra vienintelis pasirinkimas. „Rogaine“ (taip pat žinomas kaip „Minoxidil“) yra skiriamas lokaliam, galvos odos, gydymui ir yra geras pagalbininkas nuo plaukų slinkimo. Tačiau abu vaistai gali turėti tam tikrą neigiamą poveikį. „Propecia“ gali sumažinti vyrų libido, o „Rogaine“ turi būti naudojamas du kartus per dieną, todėl gali dirginti galvos odą.

 

Mitas: jei norite išvengti plaukų slinkimo, užmirškite apie plaukų laką ir želė. Nėra reikalo atsisakyti šių priemonių. Jos tikrai neturi įtakos plikimo proceso, lygiai taip pat, kaip ir kasdien naudojamas šampūnas nuo pleiskanų. Bet dalis vyrų naudoja plaukų tiesintuvus arba garbanojimo žnyples, o tai jau gali paspartinti slinkimo procesą.

 

Mitas: per ilgas buvimas saulėje skatina plaukų slinkimą. Netiesa. Soliariumai taip pat neturi jokios įtakos šiam procesui.

 

Mitas: angliavandenių perteklius gali būti plikimo priežastis. Angliavandeniai ir raudona mėsa turi daugybę maistingų medžiagų, kurios yra naudingos plaukams. Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, jog geležies trūkumas gali paspartinti plaukų slinkimą. Gydymas, kaip ir pakankamas geležies vartojimas, gali atkurti plaukų augimą.

 

Mitas: seksualiai aktyvūs vyrai plinka greičiausiai. Tai yra vienas dažniausiai pasitaikančių mitų. Medikai ragina nurimti, nes tai yra netiesa. Tyrimai įrodė, jog nuplikę vyrai neturėdavo daugiau testosterono nei tie, kurie nesiskųsdavo plaukų slinkimu.

 

{alfa2}