Patarimai norintiems liautis knarkti

Knarkimas kamuoja daugybę žmonių. Skaičiuojama, kad šis „negalavimas“ kankina apie 40 procentų vyrų ir kas ketvirtą moterį. Vyresnio amžiaus knarkiančiųjų yra daugiau – medikų duomenimis, net trečdalis abiejų lyčių atstovų, kurių amžius nuo 55 iki 84 metų, per miegus knarkia.

Nepaisant to, kad šis nemalonumas yra taip plačiai paplitęs, gydytojai jį priskiria miego sutrikimams ir tvirtina, kad knarkimas gali atnešti rimtų medicininių bei socialinių pasekmių. Jei esi „knarkalius“ – štai keli patarimai, kaip miegoti ramiau.

 

Gulėk ant šono. Jei miegi ant pilvo ar ant nugaros, įsitempia Tavo kaklo raumenys, ir todėl atsiranda didesnė tikimybė, kad imsi knarkti.

 

Atsikratyk viršsvorio. Nereikalingi kilogramai (ypač kaklo srityje) sumažina kvėpavimo takų apimtį, todėl gali pradėti knarkti.

 

Venk alkoholio ir raminamųjų. Alkoholis bei raminamieji vaistai slopina centrinę nervų sistemą ir atpalaiduoja gerklės bei žandikaulio raumenis. Mokslininkai nustatė, kad šios medžiagos taip pat gali sukelti pavojingą kvėpavimo sutrikimą – apnėją, kuri yra susijusi su širdies ir kraujotakos sistemos nepakankamumu. Ir jokiu būdu nevartok alkoholio ir raminamųjų kartu! Jei niekaip nepavyksta užmigti be migdančiųjų piliulių arba jei geri tam, kad užmigtum, rekomendacija viena – nedelsiant kreiptis į medikus.

 

Išsigydyk alergiją. Sergantys chroniškomis kvėpavimo takų alergijomis miego metu kvėpuoja per burną, ir dėl to dažnai ima knarkti. Tokiems pacientams prieš miegą reikėtų vartoti antihistamino turinčius preparatus, o jei nosis užsikemša nuolat, siūloma į ją purkšti jūros vandens arba drėkinti orą patalpose.

 

Atsisakyk cigarečių. Rūkymas žaloja Tavo kvėpavimo sistemą, ir yra tikrai prastas „ginklas“, jei nori nustoti knarkti.

 

Laikykis dienos režimo. Visada laiku gulkis į lovą (stenkis eiti miegoti panašiu metu kiekvieną dieną).

 

Miegok taip, kad galva būtų truputį aukščiau. Jei miego metu Tavo galva bus bent truputį aukščiau, kvėpavimo takai bus mažiau spaudžiami, ir pats kvėpavimo procesas vyks sklandžiau. Pakelk lovos viršugalvį arba po pagalve pakišk mažesnių pagalvėlių.

 

Knarkimas gali labai pavojingas kvėpavimo sutrikimas, vadinamas obstrukcine miego apnėja. Atkreipk ypatingą dėmesį, jei:

 

prabundi vidury nakties, nes ima trūkti oro;

Tavo partnerė skundžiasi, kad knarki kaip traktorius;

atsibudęs nesijauti pailsėjęs;

ryte Tau nuolat skauda galvą;

turi viršsvorio, kuris nesiliauja augęs;

Tau sunku susikoncentruoti, atsiminti tam tikrus dalykus ir sutelkti dėmesį;

Tavo partnerė sako, kad miego metu retsykiais tarp Tavo kvėpavimų būna pauzės.

 

{alfa2}