10 patarimų, kaip gerai išsimiegoti

Pernelyg greitas gyvenimo tempas, nervinė įtampa – tai tik keletas iš daugelio nemigos priežasčių.

Neišsimiegojimas gali paveikti ne tik jūsų išvaizdą, tačiau ir bendrą savijautą, pakenkti jūsų atminčiai, imuninei sistemai ir netgi širdžiai.

Pateikiame 10 patarimų, ką daryti, kad puikiai išsimiegotumėte.

Susikurkite vakaro rutiną

 

Kiekvieną vakarą darykite lygiai tą patį prieš eidami miegoti. Tai gali būti kas nors labai paprasta, pavyzdžiui, išjunkite šviesas, nusiprauskite veidą, išsivalykite dantis. Arba galite praktikuoti jogos ar meditacijos pratimus. Žinoma, ši veikla turėtų būti nuolatinė. Ir kai pradėsite šią vakarinę rutiną, jūsų protas gaus signalą, kad jau laikas ilsėtis ir psichologiškai ruošis miegui.

 

Išsirinkite tinkamą pagalvę

 

Neseniai Švedijos mokslininkų padaryti tyrimai parodė, kad kaklui skirtos pagalvės gali labai stipriai pagerinti miego kokybę, jau nekalbant apie tai, jog jos dar ir mažina kaklo skausmus. Ideali pagalvė turėtų būti minkšta ir ne per aukšta, ji turėtų būti plaunama, ištirta nuo alergenų bei pagaminta iš natūralių medžiagų. Dar vieni tyrimai parodė, kad žmonės, miegantys ant vandens pagalvių, išsimiegojo kur kas geriau nei tie, kurie miegojo ant įprasto tipo ar apvalių pagalvių.

 

Prieš miegą suvalgykite bananą

 

Bananai yra melatonino, miego hormono, šaltinis, juose netrūksta ir vienos svarbiausios mūsų organizmui aminorūgšties – triptofano, kuri taip pat yra nepamainoma, norint gerai išsimiegoti. Ir, žinoma, nepamirškite laiko patikrintos tradicijos – prieš miegą išgerkite stiklinę šilto pieno, kuriame taip pat netrūksta triptofano.

 

Pasimėgaukite karšta vonia

 

Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad nemigos kamuojamos moterys, kurios likus pusantros ar dviem valandoms iki miego pagulėdavo karštoje vonioje (vandens temperatūra apie 40 laipsnių), tą naktį miegojo kur kas geriau. Karšta vonia pakėlė jų vidutinę kūno temperatūrą, kuri staigiai nukrito, vos tik joms išlipus iš karšto vandens, taip sukeldama mieguistumą.

 

Su pižama ar nuogiems?

 

Atsakymas – su pižama. Šilta oda padeda sulėtinti kraujo cirkuliaciją, atvėsina vidinę jūsų temperatūrą ir padeda giliau miegoti. Tik per daug nepersistenkite. Jūsų kūnas per naktį pereina kelis sušilimo ar atsivėsinimo ciklus, todėl pasirūpinkite, jog pižama ir lovos patalynė būtų itin patogios.

 

Susitvarkykite miegamąjį ir nudažykite sienas žalia spalva

 

Arba kuria nors kita raminančia spalva. Tačiau visų pirma pasirūpinkite, kad miegamajame būtų tvarkinga, išmeskite visus nereikalingus daiktus ar šiukšles – jie išblaško miegą ir menkina jo kokybę. Raminanti spalva jums vizualiai primins apie miegą, tai padės atsipalaiduoti, kai gulėsite lovoje skaitydami knygą ar bandydami užmigti.

 

Išvarykite savo augintinį iš miegamojo

 

2002 m. atlikti tyrimai parodė, kad vienas iš penkių gyvūnus auginančių žmonių miega kartu su savo augintiniais. Tuose pačiuose tyrimuose buvo išsiaiškinta, kad katės ir šunys sukėlė vieną didžiausių kliūčių miegui nuo kofeino atradimo. Kokia to priežastis? Tyrimai parodė, kad 21 proc. šunų ir 7 proc. kačių knarkė!

 

Pasimėgaukite masažu

 

Sukamaisiais judesiais maždaug minutę lėtai pasimasažuokite akis. Tada leiskitės prie lūpų, prie kaklo ir masažą užbaikite sprando srityje. Kartokite šią procedūrą kol apims mieguistumas. Dar viena išeitis – paprašykite savo partnerio, kad šis padarytų viso kūno masažą.

 

Ką tik išplautas pagalves ir antklodę papurškite vandeniu su levandomis

 

Prieš pasiklodami lovą, žinoma, jas išlyginkite, kad nebūtų drėgnos. Moksliškai įrodyta, kad levandų kvapas veikia atpalaiduojančiai. Kita alternatyva – tiesiog išsipurškite levandų vandeniu savo miegamąjį.

 

Paklausykite knygos įrašo prieš miegą

 

Taip kaip pasaka prieš miegą nuramina ir atpalaiduoja vaikus, taip ir ramios knygos įrašas gali turėti tokį patį poveikį suaugusiems. Išbandykite poezijos ar biografijos knygų įrašus, tačiau venkite siaubo romanų.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}