Vasarą atsigaivinti padeda naminė gira

Joks kitas gėrimas taip negaivina, kaip naminė gira.

Ji turi sveikatai naudingų savybių: aktyvina žarnyno veiklą, gerina kasos ir inkstų darbą, padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas. Namine gira patartina dažniau mėgautis padidėjus kraujospūdžiui, sergant podagra, kraujyje padaugėjus cholesterolio, esant antsvoriui. Be to, natūrali gyva gira labai teigiamai veikia odą. Ja prausiantis veidas ilgiau išlieka skaistus.

Pateikiame keletą naminės giros receptų.

 

Duonos gira

 

Kepalas (1kg) juodos ruginės duonos, 0,5 kg cukrus, 1/3 maišelio (~8g) sausų mielių, 10 l vandens, 3 šaukštai medaus, saujelė razinų.

 

Orkaitę įkaitinti iki 150 – 170 C ir įdėti skardą su duonos riekelėmis, kepti, kol duona paruduos ir taps trapi. Užvirinti vandenį ir supilti jį aušti į kibirą. Į vandenį sudėti skrudintą duoną, supilti 0,5 kg cukraus, įdėti medaus.

Kai vanduo kibire ataušta iki 30 C (aukštesnė, nei 34 C temperatūra yra mirtina mielėms), supilti mieles, ir viską palikti 2 paroms kambario temperatūroje rūgti.

Po 2 parų girą nukošti, supilti į butelius ir sudėti į šaldytuvą. Į kiekvieną butelį galima įmesti po kelias razinas. Po paros gira yra paruošta vartojimui.

 

Agrastų gira

 

10 litrų vandens, 2,5 kg agrastų, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.

 

Agrastus sumaigyti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje. Raudonų agrastų gira bus rausva, geltonų – gelsva, žalių – žalsva.

 

Avižų gira

 

5 litrai vandens, 500 g avižų, 50 g medaus.

 

Avižas sutrinti, užpilti šaltu vandeniu, 30–50 min. pavirti. Kai atauš (po 2–3 val.), perkošti, sudėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.

 

Braškių gira

 

10 litrų vandens, 2,5 kg braškių, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.

 

Braškes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltai, kad įrūgtų. Kai gira suputos, išpilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltai.

 

Burokėlių kvapioji gira

 

1 kg burokėlių, 3 česnako skiltelės, 4 kvapieji pipirai, 3 laurų lapai, 10 litrų vandens, 50 g medaus, 5 g druskos, 100 g juodos ruginės duonos.

 

Burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti česnaką, laurų lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltai.

 

Rabarbarų gira

 

6 l vandens, 800 g rabarbarų, 500 g medaus, 60 g giros raugo.

 

Supjaustytus rabarbarų lapkočius sudėti į verdantį vandenį ir virti 10 min. Perkošti, atvėsinti. Į nuovirą įmaišyti medaus ir giros raugo, pastatyti šiltai, kad įrūgtų.

 

Greita gira su juodųjų serbentų lapais

 

10 l vandens, 1 kg ruginės duonos džiūvėsių, 600 g medaus, 100 g giros raugo, 40 razinų, 20 g juodųjų serbentų lapų.

 

Džiūvėsius užpilti karštu vandeniu ir palikti 12 valandų. Atskirai užvirinti juodųjų serbentų lapų antpilą ir palikti 3–5 val. Džiūvėsių ir juodųjų serbentų antpilus perkošti, įmaišyti medų ir giros raugą, palikti 4 val., kad įrūgtų, dar kartą perkošti ir supilstyti į butelius. Į kiekvieną butelį įdėti po 4 razinas, palaikyti 2 dienas.

 

Giros raugas. Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, išmaišyti košelę, uždengus drėgnu audeklu 2 valandas palaikyti šiltoje vietoje. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Kai pakvimpa šviežia rugine duona – gerai.

 

{parasas}