Mažeikiuose surengta pirmoji Lietuvoje „Gyvosios chemijos diena“

Savaitgalį aikštėje, prie Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios, šurmuliavo „Gyvosios chemijos diena“. Bendrovės „ORLEN Lietuva“ surengtos šventės metu veikė laboratorijų miestelis, kuriame mokslininkai ir studentai parodė, kad chemija yra ne tik įdomus mokslas, bet ir unikali pažintinė pramoga suaugusiems ir vaikams.

 

„Gyvosios chemijos diena“ siekėme parodyti chemijos svarbą mūsų kasdieniniame gyvenime ir paskatinti jaunų žmonių susidomėjimą ateitį kuriančiu mokslu. Matydami tokį didelį vaikų ir jaunimo įsitraukimą į šią chemijos šventę, tikime, kad ne vienas iš jų savo gyvenimą susies su chemija“, –  sakė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

 

Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos sprendimu, 2011-ieji paskelbti Tarptautiniais chemijos metais.

 

Didžiausia Lietuvos chemijos pramonės bendrovė „ORLEN Lietuva“ prisijungė prie šios iniciatyvos su chemijos mokslo sklaidos ir pažinimo programa, kurią globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

 

Šimtus žmonių sutraukusioje „Gyvosios chemijos dienoje“ Mažeikiuose mažiausi jos dalyviai rinkosi prie žaidimų chemijos palapinės.

 Čia vaikai piešė, lipdė, lankstė iš balionų ir užsirišę spalvotas skareles darė chemines jungtis.

Netoli įsikūrusioje linksmosios chemijos laboratorijoje degė ledas, sproginėjo vandenilio pripildyti balionai, o iš buitinės chemijos junginių kildavo putojantys „dramblio dantys“.

Gyvybės chemijos palapinėje studentai pasakojo apie fotosintezę, rodė kaip išskirti pomidoro DNR ir denatūravo kiaušinių baltymus. KTU Maisto instituto ekspertai iš juslinės analizės mokslo laboratorijos praktinių bandymų metu atskleidė kaip žmonės atpažįsta įvairius skonius.

 

Ilgiausios eilės iki pat šventės pabaigos driekėsi prie kilnojamos „Akvatechnika“ laboratorijos, kurioje buvo atlikta apie pusšimtis vandens bandymų. Mažeikiečių atneštas vanduo beveik visais atvejais atitiko keliamus reikalavimus.

Renginį užbaigė Klaipėdos lindyhopo šokėjų pasirodymas pagal cheminių reakcijų formules.

„ORLEN Lietuva“ šiemet „Gyvosios chemijos dienas“ planuoja rengti ir kituose miestuose. Jų metu žmonės galės susipažinti su įvairiais ir įdomiai paaiškintais chemijos panaudojimo mūsų kasdieniame gyvenime aspektais – chemija mūsų organizme, maiste, gėrimuose, kosmetikoje, buityje, pramonėje, energetikoje, moksle ir mene.

 

„ORLEN Lietuva“ viešųjų ryšių direktorė informacija

 

{parasas}