Mažeikių „Ventos“ pagrindinė mokykla paminėjo sausio 13 – Laisvės gynėjų dieną

 Mažeikių „Ventos“ pagrindinė mokykla, paminėdama Laisvės gynėjų dieną, prisijungė prie Lietuvos Tolerancijos ugdymo centro vykdomos akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“.

Siekdami prisiminti ir pagerbti žuvusiuosius per kruvinuosius 1991m. sausio įvykius išleidome atminimo stendą „Atmintis gyva, nes liudija“ ir surengėme nuotraukų parodą „Iš mokytojo Juozo albumo…“.

Tik nuskambėjus pirmosios pamokos skambučiui kabinetuose buvo uždegtos žvakės – gyvybės, atminties, susikaupimo simbolis, mokyklos kieme įžiebti fakelai ir ant sniego išrašytas žodis LAISVĖ. Pirmosiomis  pamokos minutėmis mokytojai pasidalijo su mokiniais savo prisiminimais ir išgyvenimais apie šią dieną, diskutavo, ką reiškia ši diena Lietuvai ir lietuviams ir pagerbė žuvusiuosius tylos minute.

 

 

 

Pertraukų metu buvo rodomi dokumentiniai filmai ir video klipai, skambėjo Laisvės dainos.

Skaudžios  akimirkos praeina – gyvenimas tęsiasi. Štai kokiomis emocijomis „ventiškiai“ užbaigė dieną, atsakydami į pagrindinį šios dienos klausimą, kas yra Laisvė?

„Gyventi tokį gyvenimą, kokio aš pati noriu“(Ernesta). „Jaustis kaip paukščiu“ (Ignas). „Kai gali drąsiai įgyvendinti savo visas svajones (Gytis). „Atsikėlus kas rytą apkabinti mamą ir pasakyti „labas“ (Karolina). „Siekis būti pripažintiems“. „Tai gyvenimo būdas“. „Tai didelė šventė“…

Ir, tikriausiai, visi sutiksite su lietuvių kalbos mokytoja Aldona Pociuviene, kad Laisvė – tai „dešimtys tūkstančių paprasčiausiai gerų poelgių, kuriais nusakoma kiekviena mūsų diena“.

 

Parengė pavaduotoja Lina.