Kaip apsisaugoti nuo uodų?

Vasarą poilsį gamtoje ar net namuose dažnai trikdo uodai. Jautriems žmonėms uodų įkandimai sukelia nemažai rūpesčių, todėl pravartu žinoti, kaip apsisaugoti nuo įkyrių kraugerių.

Namus nuo šių vabzdžių patikimiausiai apsaugos specialūs tinkleliai langams ir durims. Vykstantiems į gamtą patartina naudoti repelentus (kraujasiurbius nariuotakojus atbaidančias medžiagas). Jų gali būti įvairios konsistencijos ir sandaros – aerozoliai, tepalai, kremai, pieštukai arba garuojantys prietaisai.

 

Efektyvumas ir veikimo trukmė priklauso nuo repelento rūšies, naudojimo būdo, aplinkos sąlygų (temperatūros, drėgmės, vėjo), vabzdžių jautrumo repelentui.

 

Neseniai atsirado nauja priemonė uodams atbaidyti – pleistras nuo uodų. Tai unikalus, saugus ir natūralus būdas atbaidyti uodus, moskitus, mašalus ir muses. Pleistras turi 300 mg vitamino B1. Mūsų kūnas normaliai sugeria nuo 50 mg iki 75 mg vitamino B1. Perteklius išstumiamas per prakaito liaukas. Tyrimai parodė, kad uodai, moskitai, mašalai ir musės nemėgsta su prakaitu išsiskiriančio vitamino B1 kvapo.

 

Lauke patartina naudoti prieš uodus skirtas žvakes. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios degant žvakei pasklinda aplinkoje ir atbaido uodus.

 

Uodus atbaido ir gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus, eukalipto kvapai. Šių augalų aliejumi reiktų patepti odą arba užlašinti kelis lašus ant šilumos šaltinio, pavyzdžiui, laužo, degtuko ar net įkaitintos keptuvės. Taip pat galima ant palangės padėti vatos gabalėlį, prieš tai jį išmirkius šių augalų aliejuje.

 

Arbatmedžio aliejus taip pat gali pasitarnauti atbaidant uodus. Be to, jis padeda sušvelninti įkandimo pasekmes.

 

Senovėje uodams ir kitiems kraują siurbiantiems vabzdžiams atbaidyti buvo naudojamos varpučio – viena labiausiai paplitusių piktžolių – šaknų nuoviras. Galima naudoti smulkiai supjaustytus šviežius ievos ar baziliko lapus bei žiedus. Šviežiai nuskintos šeivamedžio šakeles, pomidorų lapų kvapas taip pat gerai baido uodus.

 

Jeigu nusprendėte pabūti gamtoje, į laužą galite įmesti pušų, eglių kankorėžių arba truputį padžiovintų kadugio spyglių. Kedrų aliejaus kvapas atbaido ne tik uodus, bet ir muses bei tarakonus. Joks vabzdys nedrįs nutūpti ant veido, jeigu jį nusiprausite pelyno nuoviru.

 

Jeigu jau įkando

 

Uodų sukandžiotas vietas būtinai nuplaukite švariu vėsiu vandeniu su muilu ir netrindami nusausinkite. Tada ant skaudamų vietų uždėkite ledo arba kitokį šaltą kompresą, įkandimų vietą patepkite dezinfekuojamuoju tirpalu, o tada – preparatais, kurie efektyviai malšina uždegimą ir niežulį, mažina skausmą ir tinimą.

 

Uodo įkandimo sukeltą niežulį galima panaikinti geriamosios sodos tirpalu (pusę arbatinio šaukštelio sodos išmaišyti stiklinėje vandens), actu (skiestu per pusę su vandeniu) ar kalio permanganato tirpalu. Galima 15 min. ant sugeltos vietos palaikyti vatos gniužulėlį, suvilgytą spiritiniu medetkų žiedų antpilu.

 

Įkandimus galima patepti ūkišku muilu, citrinos sultimis, kefyru ar rūgpieniu.

 

Galima patrinti žaliu svogūnu arba patepti česnako sultimis.

 

Skausmą ir niežulį gerai naikina šviežiai trinti pelyno, petražolės, mėtos ar gysločio lapai.

 

Nereiktų pamiršti „seno, gero“ tepalo „Žvaigždutė“. Jis, beje, taip pat gerai atbaido uodus.

 

{balsas2}