Mažeikiškiams gresia baudos už savavališką medžių genėjimą

Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija, sudaryta iš Mažeikių rajono savivaldybės administracijos, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros ir Mažeikių seniūnijos specialistų, gegužės mėnesį tikrino, ar mieste bei rajone nėra savavališkai nugenėtų ar nukirstų medžių bei krūmų.

 

Komisija, kuriai pirmininkavo Mažeikių rajono savivaldybės Statybos ir remonto skyriaus vyresnioji specialistė, kraštotvarkininkė Edita Pilibaitienė, apžiūrėjo miesto bei rajono gatvėse gyventojų be leidimų nugenėtus medžius.

 

Daugiausia medžių neteisėtai nugenėta Šimtmečio gatvėje. Dėl medžių genėjimo pažeidimų gyventojai bus nubausti piniginėmis baudomis bei įspėjimais.

Už medžių žalojimą dviejų namų savininkai V. Kudirkos ir Vydūno gatvėse nubausti pagal ATPK 78 str. – 75 ir 76 litų administracinėmis baudomis. Šešiems Smėlio, Vytauto ir Šimtmečio gatvių gyventojams skirtos nuobaudos – įspėjimai.

 

Kraštotvarkininkė E. Pilibaitienė primena, kad visi ne privačioje teritorijoje augantys medžiai yra saugomi, todėl juos savavališkai persodinti, kirsti ar genėti draudžiama.

 

Medžius: ąžuolus, uosius, liepas, pušis, klevus, kaštonus, kurių skersmuo 1,3 m aukštyje yra didesnis kaip 30 cm, augančius ne miško žemėje, o privačių namų valdose, sodų bendrijoms priklausančiose žemės sklypuose, taip pat draudžiama genėti ar savavališkai kirsti. Tai gali daryti tik medžių genėjimo licenciją bei Želdinių priežiūros komisijos prie Savivaldybės leidimą turintys asmenys arba tarnybos.

 

Norint gauti leidimą, želdynų ir želdinių savininkas ar valdytojas (įskaitant ir seniūnijas), kitas fizinis ar juridinis asmuo pateikia savivaldybei argumentuotą, nustatytos formos prašymą saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo darbams vykdyti.

 

Savivaldybė, gavusi prašymą, paruošia leidimą (esant neaiškiai argumentacijai gali būti prašoma papildomos informacijos iš želdynų ir želdinių savininko ir valdytojo ar sukviečiama Savivaldybės sudaryta Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija). Pasak E. Pilibaitienės, leidimas ar atsakymas, dėl ko neišduodamas leidimas, pateikiamas per 30 dienų nuo prašymo gavimo dienos.

 

Įstatymai numato, kad už medžio sunaikinimą, be administracinės baudos, gali būti pateiktas ir ieškinys už gamtai padarytą žalą.

 

Dėl leidimų gyventojai turi kreiptis į gyvenamosios vietovės seniūniją arba į Savivaldybės administracijos 107 kab. (Laisvės g. 8).

 

Mažeikių rajono savivaldybė, ryšių su visuomene skyrius

 

{parasas}