Kalėdų belaukiant

 Svarbiausia kalėdinė puošmena – eglutė. Ir nesvarbu, kad Vakarų dizaineriai daugybę metų bando ją pakeisti įvairiausiomis šakučių ar stiklo konstrukcijomis – šiemet madingos pačios natūraliausios eglutės.

Į Lietuvą tradicija puošti eglutes atkeliavo iš šio žaliaskario naujametinio augalo tėvynės – Vokietijos. Beje, daugelis mano, kad XX amžiaus pradžios ir vidurio metų eglučių papuošalai buvo kur kas įdomesni už dabartinius. Kalėdiniai papuošalai buvo gaminami ir prisegami, o ne tik pakabinami. Šuneliai, piratai, zuikiai ne suposi ant šakelių, o tupėjo ant jų, žvelgdami pro lietučio gijas ir karoliukų girliandas.

 

Pastaraisiais metais tradicinius burbulus buvo madinga marginti įvairiais išvingiuotais raštais, o šiemet „ant bangos” – žaisliukai, nubarstyti blizgučiais, panašūs į mozaikas ar vitražus. Taip pat įspūdingi rutuliai, sėte nusėti auksinėmis ar sidabrinėmis plokštelėmis – tarsi sudužusių veidrodžių šukėmis.

 

Be to, sugrįžta mada kabinti įvairių formų žaislelius, kurie buvo populiarūs praėjusio XX amžiaus viduryje. Prisimenate įvairiausius žvėrelius, paukščius, vabalus, žuvytes ir gėles? Blizgančio lietučio kabinti papuošalų kūrėjai šiemet nepataria, užtat labai gražu įvairiausios elektrinės girliandos – iš žybsinčių lempelių, miniatiūrinių žvaigždučių ar kitokių figūrėlių.

 

Populiaru po eglute statyti angeliukus, jais galima papuošti ir medelio viršūnę, o štai šilko ir aksomo juostos, nubarstytos dirbtiniu šerkšnu ir nusėtos karoliukais, su galuose pritvirtintais burbulais ir žvaigždutėmis, – originalu ir madinga.

 

Savo rankomis pagaminti žaisliukai – visada ir madingi, ir originalūs, o jei mokate siūti – kurti žaisliukus iš audinio, puoštus plunksnomis – tiesiog žavu. Beje, plunksnelėmis galima pakeisti tradicines eglučių girliandas.

 

Madingos kalėdinių žaisliukų spalvos – terakotos (ryškių rūdžių), violetinė ir tamsiai raudona, derinamos su tradiciniu kalėdiniu ir naujamečiu aukso ir sidabro blizgesiu.

 

www.infomazeikiai.lt