Mažeikių rajono abiturientams nuskambėjo Paskutinis skambutis

Šiandien, gegužės 27 d. Šv. Pranciškaus aikštėje bažnyčios varpų gaudesys ir Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos orkestras pasitiko besišypsančius, spindinčiomis akimis abiturientus iš viso Mažeikių rajono.

Iškilminga Paskutinio skambučio švente džiaugėsi susirinkę Mažeikių rajono savivaldybės vadovai: meras Antanas Tenys, mero pavaduotojai – Kęstutis Bartkevičius ir Jonas Siminkevičius, Tarybos narės – Judyta Čejauskienė ir Sigutė Bernotienė.

 

Taip pat dalyvavo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Virginija Steponavičienė, rajono mokyklų vadovai bei auklėtojai.

 

„Norių palinkėti, kad Jūs, sėkmingai apsispręstumėte kryžkelėje, kuriuo keliu pasukti, kaip savo gyvenimą tęsti toliau, kokius mokslus mokytis ir kokių aukštumų pasiekti,“ – į abiturientus kreipėsi rajono meras A. Tenys.

 

Savivaldybės meras net tik didžiausios sėkmės jaunuoliams linkėjo, bet ir prašė niekada neužmiršti gimtojo Mažeikių krašto.

 

 

„Jaunystė graži ne tik savo įsimylėjimais, bet graži ir savaja drąsa. Prieš jūsų akis lemiamas etapas – egzaminai, tačiau kadangi jūs esate jau tvirtai pasiruošę, todėl iš visos širdies jums belieka palinkėti, išlaikius egzaminus, kaip ir dera jaunystei – drąsaus skrydžio, paskui savo svajonę. Visados norėčiau, kad jūsų svajonei pritartų dangus, kad jūsų kiekvienam žingsniui svajonės link pritartų savo palaima ir Kūrėjas – Dievas. Sėkmingo jums skrydžio, mieloji jaunystė, paskui savo gražiausią gyvenimo svajonę,“ – sveikindamas jaunuolius kalbėjo Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas, dekanas Zenonas Degutis.

 

Šiemet Paskutiniojo skambučio šventę rengė Merkelio Račkausko gimnazijos XV laidos abiturientai. Laiške gimtajam miestui jie rašė:

 

„ Mielieji Mažeikiai,

 

Užaugome mažame miestelyje ir suvokėme, kad nedideliuose dalykuose galima atrasti gražių įvykių, jau sėkmingai įgyvendintų idėjų. Tai nutrūktgalviams džiaugsmo teikiantis riedutininkų parkas, leidžiantis pašėlti, išlaisvinti jaunuolių sukauptą energiją, kilni ir plėtojama akcija „Darom“, ugdanti bendruomeniškumą ir atsakomybę už aplinką, būsimas muzikos festivalis „Gers!“, sukviesiantis melomanus iš tolimesnių Lietuvos miestų. Vadinasi, yra kas kelia miesto dvasią ir kuria gerą atmosferą.

 

Dar nežinome, kur išvažiuosime ir ką ten tiksliai veiksime. Bet jau dabar galime įsivaizduoti, kaip grįšime namo, galvojame, ką išvysime ir ką norėtume išvysti.

 

Pirmiausia tikimės sutikti daugiau besišypsančių žmonių, nes galbūt tai žadins jų bendruomeniškumą, pilietiškumą ir geranoriškumą. Jei taip nutiktų, mieste pagyvėtų įvairi veikla, žmonės išgirstų vienas kitą ir susikalbėtų.

 

Juk nėra nieko sunkaus, kai nori gero. Tereikia trupučio noro, iniciatyvos bei suvokimo, kad gerais dalykais reikia dalintis.

 

Viso to ir norime tau palinkėti, mano gimtasis mieste!“

 

Į gimtąjį miestą laiškais ir eilėmis kreipėsi ir kiti rajo bei miesto mokyklų mokiniai.

 

Mažeikių Gabijos gimnazijos abiturientai miestui rašė:

 

„Mano ir Tavo namai,

 

Mūsų miestas – kiekvienam kitoks, bet nejučia visų drauge kurtas ir augintas. Atmintyje lieka visa tai, kas gyva: senasis parkas, neleidžiančios paklysti gatvelės ar iš tolo šviečiantys šviesoforai. Ir žmonės, galbūt tik kartą sutikti. Visa tai ir dar daugiau čia, Mažeikiuose.

 

Mažame didelio džiaugsmo mieste.

 

Kai gerai įsižiūri, čia ir dangus kitoks…

 

Mums reikia išeiti, bet išėjimas nereiškia pabaigos. Tai gali reikšti pradžią, su kuria viskas vėl prasidės iš naujo. Galbūt tad ir mes, ir miestas jau bus kitoks. Bet laikas keičia tai, kas laikina, o ne amžina. Tegul išlieka tai, kas yra dabar. Ir sugrįžimo diena galėtų būti tokia pati, kaip ir tos, kurios jau praėjo, bet kartu – ir išskirtinė, vienintelė.

 

Kai mes sugrįšime.

 

Nes juk kelias iš namų visada yra kelias namo.“

 

Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos abiturientai sveikinimą pradėjo poeto Vytauto Mačernio eilėmis:

 

„Ramu į tėviškę sugrįžti

Keliais, kur veda į namus,

Ir čia kaip žydinčią jaunystę

Paklaust, kur išblaškys pasaulis mus.

 

Mes – nuo septynių kelių sankryžos. Mes – nuo gražuolės varduvos krantų. Mes – Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos abiturientai. Priimkite mūsų sveikinimus Mažeikių miestui ir pasauliui! Tegul visada Mažeikių krašte gyvena gabūs ir darbštūs žmonės! Tegul rajoną valdo tik protingi ir dori!“

 

XX-oji Mažeikų Pavasario vidurinės mokyklos abiturientų laida laiške rašė:

 

„Sveikas, mano gimtasis Mieste,

 

Atleisk, kad taip ilgai nerašiau. Dvylika metų uoliai mokiausi, todėl neradau progos tau parašyti. Bet galiausiai atėjo ta diena, kai galiu atskleisti visas savo mintis. Noriu daug papasakoti, atsiprašyti bei palinkėti.

 

Pirmiausia, pirmiausia atsiprašysiu už savo jaunatvišką maksimalizmą, kuris kartais verčia Tave jaustis nepatogiai. Nuo pat vėlyvo vakaro iki aušros neleidžiu tau užmigti, keldama šurmulį gatvėse. Nuolat palieku savo pėdsakus parkeliuose, stadione ir paplūdimyje. Atleisk už mano išdaigas, juk nedaug laiko liko būti kartu. Tikiuosi mūsų draugystė nenutrūks. Išnyks su viltimi ir noru sugrįžti čia. Su meile, XX – oji Mažeikų Pavasario vidurinės mokyklos abiturientų laida.“

 

Mažeikių Sodų vidurinės 35-osios laidos abiturientai į miestą ir susirinkusiuosius kreipėsi:

 

„Jaunystės mano mieste,

Visų išbandymų,

Kančios ir džiaugsmo mieste!

Kol vaikštau tavo gatvėmis,

Kol gyvenu čionai,

Leisk šias gatves, šiuos akmenis, medžius

Vadint savais…

Nes gal esu ir aš maža dalelė

To didelio alsavimo kuriuo tu gyveni…

Mano mieste, žydėk, puoškis ir klestėk!

Tegul mažeikiečiai didžiuojasi, kad gyvena šiame mieste!

Te visada nori sugrįžti!“

 

Mažeikių r. Židikų Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos 57-os laidos abiturientai prakalbo eilėmis:

 

„Mes esam žmonės – ramūs, nepastovūs ir neišvengiam žmogiškų klaidų.

Mes plaukiame prieš srovę, tik prieš srovę su uždegančiu laimės šokimu,

Su viltimis, su džiugesiu, svajonėm, su meile ir troškimais dideliais…“

 

Mažeikių „Jaunystės“ vidurinės mokyklos abiturientai įteikė rajono savivaldybės vadovui A. Teniui atminimo knygą apie savo mokyklą.

 

Tirkšlių vidurinės mokiniai merui padovanojo gimtojo miestelio nuotrauką su užrašu „Gyvenimas tai kelionė“.

 

Mažeikių rajono savivaldybė, ryšių su visuomene skyrius

 

{parasas}