Kolumbijos namų atstatymui plukdomi stogų lakštai iš Naujosios Akmenės

Šiandien pirmą kartą lietuviški stogų lakštai išplukdomi į Kolumbiją – jie bus skirti namų, nukentėjusių nuo milžiniškos purvo nuošliaužos, atstatymui. Statistikos departamento duomenimis, iš Lietuvos į šią už Atlanto esančią šalį kol kas nebuvo eksportuojama mažiausiai penkerius metus.

N. Akmenėje įsikūrusi bendrovė „Eternit Baltic“ į Kolumbiją eksportuoja 1 mln. norminių kv. metrų pluoštinio cemento banguotų lakštų, o tai sudaro šeštadalį metinių gamyklos pajėgumų.

 

„Šis sandoris mums ir visai Lietuvai labai svarbus plečiant eksporto mastus ir rinkas. Tai, kad pelnėme jau antrą tokį stambų užsakymą iš tolimų rinkų, leidžia tikėtis dar daugiau panašių sandorių“, – sako „Eternit Baltic“ direktorius Gediminas Vaitkevičius.

 

Jo teigimu, bendrovės produkcija buvo pasirinkta dėl atitikimo specifiniams reikalavimams atsižvelgiant į drėgną Kolumbijos klimatą, ilgaamžiškumo, ekologiškumo, gero kokybės ir kainos santykio. Šį užsakymą „Eternit Baltic“ įgyvendins iki liepos vidurio, gamykla dirba pilnu pajėgumu.

 

Kolumbiją praėjusių metų pabaigoje užklupo smarkios liūtys, sukėlusios purvo nuošliaužą, kuri visiškai sugriovė apie pusšimtį namų, kitus apgadino. Lietuviškais banguotais lakštai bus dengiami atstatomų namų stogai.

 

G. Vaitkevičiaus teigimu, logistika per Klaipėdos jūrų uostą organizuojama sklandžiai – bendrovei „Eternit Baltic“ tai antrasis toks užsakymas iš Užatlantės. Pernai po naujos gamyklos pastatymo bendrovė produkciją plukdė į Čilę – lietuviškais lakštais buvo dengiami nuo žemės drebėjimo nukentėjusių namų stogai.

 

Įgyvendinusi užsakymą iš Kolumbijos, bendrovė ruošis rudenį išaugsiančiai stogų dangos paklausai iš Vakarų Europos.

 

„Eksportą didinti į Vakarų šalių rinkas mums padės ir tai, kad šio mėnesio pradžioje tapome pilnateisiais tarptautinės įmonių grupės „Etex Group“ nariais. Taip pat savo produkcijai gavome Vokietijos sertifikatą „Zulassung“. Tai didelis kokybės rodiklis, turint omenyje, kad Vokietija taiko sugriežtintus reikalavimus statybinėms medžiagoms“, – pažymi „Eternit Baltic“ vadovas.

 

Gegužės pradžioje belgų kapitalo „Etex Management Holding“ iš „Akmenės cemento“ įsigijo likusius 49 proc. bendrovės akcijų ir tapo vienintele akcininke. Per metus „Eternit Baltic“ gali pagaminti 6,5 mln. norminių kv. metrų lakštų. Pusę produkcijos bendrovė skiria Baltijos regionui, kitą pusę eksportuoja į tolimesnes rinkas. Į naują gamyklą ji investavo apie 70 mln. litų.

 

UAB „Eternit Baltic“ informacija

 

{parasas}