Benzino kainos degalinėse – 4,8 Lt

Pirmadienį populiariausio A95 benzino kaina Lietuvoje pasiekė naują rekordą – „Statoil“ degalinėse litras šio kuro kainavo 4,8 lito. Nuolat augančias kainas mūsų šalies degalų pardavėjai dažniausiai aiškina nepalankiomis sąlygomis tarptautinėse rinkose. Keisčiausia, kad ši taisyklė negalioja Baltijos sesei Estijai, kur benzinas ir kiti degalai kainuoja gerokai pigiau nei pas mus.

 

Pavyzdžiui, gegužės 2-ąją, portalo „Degalukainos.lt“ duomenimis, lietuviai už litrą A95 benzino vidutiniškai mokėjo 4,73 lito. Estams vidutinė A95 kaina buvo net 45 lietuviškais centais mažesnė – 4,28 lito už litrą (Lt/l). To paties benzino kainos lygintos degalinėse „Neste Eesti“ ir „Neste Lietuva“.

 

Skirtumas galėjo įvaryti neviltį mūsų šalies vairuotojams. Kaimynės Estijos „Neste“ degalinėse A95 litro kaina buvo 1,224 euro (4,22 lito), tuo tarpu Lietuvoje šiame tinkle toks pat benzinas kainavo net iki 4,74 Lt/l.

 

„Neste Lietuvos“ generalinis direktorius Gintaras Macijauskas teigė, kad Lietuvoje prekiautojai degalais konkuruoja ne tik mažmeninėmis kainomis, bet ir kas didesnių nuolaidų suteiks savo klientams, todėl jis manąs, kad čia ir yra svarbiausia priežastis, kodėl pas mus benzinas ar dyzelinas nepinga.

 

Lietuvoje žaibiškai reaguojama tik į naftos kainų augimą, o ne į jų kritimą. Todėl „Orlen Lietuva“ A95 benziną nuo aukščiausios didmeninės 4,41 Lt/l kainos atpigino vos 2 ct/l. arba – 0,45 proc.

 

Dar mažesnis, siekiantis vos 0,003 proc., degalų kainų kritimas užfiksuotas Lietuvos degalinėse – nuo pirmadienio iki antradienio brangiausias A95 benzinas „Statoil“ degalinėse nuo didžiausios savo reikšmės (4,80 Lt/l) sumažėjo tik per mikroskopinius 0,01 ct/l. Viskas tampa daug aiškiau, kai žinai, jog prekeiviai degalais iš skirtumo centais užsidirba dešimtis tūkstančių.

 

{alfa2}