Pedofilijos byla – ant Tauragės teisėjų stalo

Tauragės rajono apylinkės teismą pasiekė neseniai prokurorų perduota pedofilijos byla. Įtariama, kad mažametę žmonos dukrą seksualiai prievartavo dabar jau su moterimi išsituokęs 34-erių tauragiškis Arnoldas J. (vardai šioje istorijoje pakeisti, tačiau redakcijai žinomi).

Mergaitės mama tikina, kad dukra apie patėvio seksualinį priekabiavimą buvo užsiminusi gerokai anksčiau – maždaug prieš ketverius metus. Tačiau mama kažkodėl nepatikėjo dukros žodžiais. Į jos širdį jie atkeliavo gerokai pavėluotai, kai apie nelaimę ėmė kalbėti kiti artimieji, įskaitant ir mažametį sūnų. Arnoldą ginantieji laikosi principo – mergaitė yra melagė ir vagilė, tad tikėti ja negalima.

 

Ikiteisminiai tyrimai prasideda ir baigiasi

Šį mėnesį į teismą atkeliavusią baudžiamąją bylą nagrinės teisėja Daiva Žebelienė. Tai nebe pirmoji tam pačiam vyrui dėl tų pačių veiksmų surinkta byla. Pirmieji ikiteisminiai tyrimai, remiantis byloje surinkta medžiaga, buvo pradėti 2010 metų liepos viduryje.

 

Tąkart Tauragės policijoje tyrimas pradėtas dėl mažamečio asmens tvirkinimo. Bet vėliau prokurorė Irina Paulauskienė nusprendė ikiteisminį tyrimą tęsti pagal kitą Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už mažamečio asmens seksualinį prievartavimą (LR BK 150 str. 4d.).

 

Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokuroras Jurij Petuchov nustatė, kad baudžiamojoje byloje seksualinio prievartavimo sudėties nėra, ir ikiteisminį tyrimą nutraukė. Tas pats prokuroras savo nutarime pažymi, jog ikiteisminio tyrimo metu nustatytos aplinkybės leistų kaltinamąjį traukti baudžiamojon atsakomybėn pagal anksčiau minėtą – mažamečio asmens tvirkinimo (LR BK 153 str.) faktą.

 

Kaltės nepripažįsta

 

Pats Arnoldas, apklausiamas pareigūnų, savo kaltės nieku gyvu nepripažino. 34-erių vyras pasakojo, kad su savo sūnaus motina buvo susituokęs apie 8 metus. Tuo metu moteris jau turėjo dukrą iš pirmosios santuokos.

 

Jis teigė, kad podukra yra linkusi meluoti ir, kad jai įtaką daro mama, nes yra ant jo supykusi, dėl to, kad vyras kreipėsi į advokatą dėl santuokos nutraukimo.

 

Gina vyrą ir kaltina mergaitę

 

Kaltinamojo tėvai Rūta ir Eugenijus gina savo sūnaus poziciją. Abu tėvai teigia, kad nėra regėję nuskriaustos ar šitaip besijaučiančios sūnaus žmonos dukros. Nors šeimoje lankėsi abu kiekvieną savaitgalį – tomis dienomis seneliai pasiimdavo į savo namus savo anūkėlį Roką.

Jie teigia, kad mergaitė yra sunkaus charakterio, linkusi meluoti, apgaudinėti, išsisukinėti, vagiliauti. Arnoldo motina sako savo vaikaitį auginusi iki trejų metų, bet neišskirdavusi ir Ievos. Ievą, pasak Rūtos, Arnoldas mylėjo kaip savo dukrą, nes mergaitė jo šeimoje augo nuo mažų dienų. Be to, moters įsitikinimu, ir mergaitė būdavo prie patėvio prisirišusi bei su Arnoldu bendraudavo daugiau nei su motina.

 

Motina jaučiasi kalta

 

Nukentėjusios mergaitės mama Agnė šiandien jaučiasi kalta dėl to, kas nutiko. Ji pripažįsta, kad kuriam laikui abu vaikus (kol baigsis mokslo metai) buvo palikusi Arnoldo priežiūrai. Pati tuo metu kūrė verslą Raseiniuose, ten susirado naują širdies draugą, pas kurį ir apsistodavo. Pasak Agnės, pirmąkart apie patėvio ištvirkavimą mažametė dukra užsiminusi bemaž prieš ketverius metus, kai jai tebuvo aštuoneri. Tąkart po pirmosios dukrelės išpažinties Agnė pareiškė priekaištus Arnoldui. Šis už tokias kalbas vos ir iš namų neišvarė mažametės dukros.

 

Yla išlindo iš maišo

 

Apie prieš ketverius metus prasidėjusį mažametės dukros tvirkinimą vėl buvo prabilta praėjusių metų vasarą, kai mergaitė rengėsi Pirmajai komunijai. Apie tai liudija Ievos močiutė Beata. Moteris prisimena, kad dukros Agnės vyras vengdavo bendrauti, o galiausiai ir visiškai buvo uždraudęs šeimai lankytis uošvės namuose, ribodavo ir mažametės Ievos apsilankymus pas močiutę.

 

Tačiau yla galiausiai pati išlindo iš maišo. Tam pasitarnavo nuskriaustos mergaitės teta Dominyka. Tai ji sumanė padėti mergaitei pasirengti Pirmajai komunijai. Tada mergaitė ir ryžosi pasipasakoti.

 

Išgirdusios nuskriaustos mergaitės istoriją, moterys pažadėjo Ievai, kad jai nebeteks grįžti į patėvio namus ir kęsti pažeminimą. Dominyka nedelsdama susisiekė su Agne ir išklojo visą tiesą. Pastaroji, dar sykį pasikalbėjusi su dukra, kreipėsi į policiją. O Ievutė, priėmusi šv.Komuniją, išvyko gyventi su mama į Raseinius.

 

Mergaitė keičiasi į gerąją pusę

 

Ievos močiutė Beata savo parodymuose pastebi, kad gyvendama su patėviu anūkė buvo labai irzli, užsidariusi savyje, nebendraujanti. Dabar moteris pastebi, kad anūkės elgesys keičiasi į gerąją pusę. Į svečius ji atvažiuoja linksmesnė, žvalesnė, labiau bendraujanti.

 

Mergaite nesiskundžia ir vidurinės mokyklos, kurios 7-ojoje klasėje šiuo metu mokosi Ieva, direktorius. Jis teigia, kad mokyklą ji lanko labai gerai, dėl ligos yra praleidusi tik 2 pamokas. Į pamokas mokinė ateina pasiruošusi. Pastabų nei dėl elgesio, nei dėl mokymosi direktorius neturi. Ieva yra aktyvi, noriai dalyvauja klasės bei mokyklos renginiuose. Ji yra pakankamai drąsi, nebijo išsakyti savo nuomonę, parodyti save viešai.

 

Kaltinimai dar rimtesni

 

Nežiūrint to, kad Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo nutarta nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Ievos seksualinio prievartavimo, šiuo metu ant Tauragės rajono apylinkės teismo teisėjos D.Žebelienės darbo stalo gulinčioje byloje surinkta medžiaga mergaitės patėvį Arnoldą visgi kaltina seksualiniu prievartavimu.

 

Kada konkrečiai ši byla bus nagrinėjama, kol kas neaišku. Teisėja turi teisę jos nagrinėjimui paskirti bylos šalims priimtiną nagrinėjimo dieną. Viena aišku, per mėnesį pedofilijos byla bus atversta.

 

{balsas2}