„Eurobasket 2011“ Lietuvoje vyks be NBA žvaigždžių?

Lietuvoje vyksiantis Europos vyrų krepšinio čempionato finalo turnyras gali nesulaukti ryškiausių žvaigždžių dėl Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) lokauto.

Lenkai skelbia pavojų

Pirmasis apie tai prabilo Lenkijos rinktinės lyderis Marcinas Gortatas, pareiškęs, kad į Europos krepšinio čempionatą neatvyks, jei bus paskelbtas NBA lokautas.

 

„Yra didelė tikimybė, kad nežaisiu, jei bus paskelbtas lokautas, – lenkų spaudai patvirtino Finikso „Suns“ komandai atstovaujantis krepšininkas. – Be to, esu kiek pavargęs po sunkaus sezono. Labai norėčiau žaisti rinktinėje, tai yra smagu, bet kaip bus – pamatysime.“

 

Jeigu bus paskelbtas NBA lokautas, Lenkijos krepšinio federacija turės surasti 2 mln. zlotų (per 1,7 mln. litų) krepšininko draudimui. Tai nebūtų pati lengviausia užduotis, nes iki šiol lenkų federaciją kankina 1,5 mln. zlotų (1,3 mln. litų) skolos.

 

Lenkijos krepšinio federacijos prezidentas Grzegorzas Bachanskis tikino, kad su tokiomis problemomis susidurs visa Europa. Jo teigimu, Lietuvoje vyksiančiame Europos čempionate nebus žaidėjų iš NBA, kurie daug uždirba arba turi ilgalaikius kontraktus.

 

Neatvyktų ir M.Gasolis?

 

Per lokautą, kai sprendžiami ginčai tarp NBA klubų savininkų ir žaidėjų, keičiasi draudimo taisyklės. Jeigu lokauto nebūtų, krepšininko draudimas Lenkijos krepšinio federacijai kainuotų kelis šimtus tūkstančių, nes nereikėtų rūpintis visos kontrakto sumos draudimu.

 

Šiuo metu NBA žaidžia 50 krepšininkų iš Europos. 11 iš jų – prancūzai, kurie kitą sezoną kartu turėtų uždirbti daugiau negu 40 mln. JAV dolerių (97,1 mln. litų).

 

Ispanų žvaigždės Pau ir Marcas Gasoliai, Rudy Fernandezas ir Jose Calderonas kartu uždirbs 30,5 mln. dolerių (74 mln. litų). Be to, tikimasi, kad M.Gasolis netrukus turėtų pasirašyti daugiamilijoninį kontraktą.

 

„Pamatysime, kaip viskas susiklostys, kol kas lokautas nepaskelbtas, – sakė vienas Ispanijos rinktinės lyderių J.Calderonas. – Turime sulaukti liepos mėnesio ir vilties, kad susitarimas bus pasiektas. Dar yra per anksti ką nors spręsti.“

 

Olimpiada rūpi visiems

 

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas nelinkęs dramatizuoti galimos padėties.

 

„Lokauto atveju draudimo reikalai tenka federacijai. Kitais atvejais gali padėti oficiali NBA draudimo agentūra. Žinau, kad didelis galvos skausmas kamuos Prancūziją, Vokietiją“, – svarstė LKF pareigūnas.

 

Pasak M.Balčiūno, prancūzams preliminari draudimo suma visiems rinktinės žaidėjams siekia 3 mln. eurų (10, 4 mln. litų).

 

„Buvau susitikęs su prancūzais, kalbėjomės apie tai. Ispanai taip pat turės pakloti nemažą sumą, bet reikia suprasti, kad jų, kaip ir prancūzų, biudžetas kiek kitoks nei mūsų, – sakė LKF generalinis sekretorius. – Šis Europos čempionatas – atranka į olimpines žaidynes, todėl manau, kad lėšų ras visi. Sukandę dantis, bet ras.“

 

Lietuviai nenukentės

 

Paklaustas, ar LKF rastų pinigų, jeigu reikėtų drausti Liną Kleizą, M.Balčiūnas patikino, kad reikalinga suma atsirastų, nors šiuo metu reikiamų pinigų nėra.

 

„Baigiasi Dariaus Songailos kontraktas, dėl jo nebus problemų, o L.Kleizos draudimu, jeigu jis žais, mes su malonumu pasirūpinsime. Esu suskaičiavęs, kad tai kainuotų iki 600 tūkst. litų“, – tvirtino M.Balčiūnas.

 

LKF generalinis sekretorius suabejojo, ar lenko M.Gortato draudimas gali būti vertas 2 mln. zlotų.

 

„Manau, kad suma turėtų nesiekti milijono“, – spėjo M.Balčiūnas.

 

{diena2}