Fukušimos AE 2-ajame reaktoriuje išsilydė dalis kuro

Fukušimos 1-osios atominės elektrinės 2-ajame reaktoriuje tikriausiai išsilydė dalis kuro, bet šis procesas buvo laikinas. Tai pirmadienį per spaudos konferenciją Tokijuje pareiškė Japonijos ministrų kabineto generalinis sekretorius Yukio Edano.

Pasak jo, su išsilydžiusiu kuru veikiausiai susilietė vanduo, kuris vėliau pateko į 2-ojo bloko turbinų salę ir tapo labai didelės radiacijos šaltiniu.

Kiek anksčiau pirmadienį Japonijos atominio saugumo komisija perdavė ministrui pirmininkui Naotui Kanui dokumentą, kuriame pažymima, kad Fukušimos jėgainėje iš po 2-ojo reaktoriaus išorinio korpuso išsiliejo radioaktyvus vanduo, ir dabar tai yra didžiausia problema. Dokumente pabrėžiama, kad radioaktyvus vanduo smarkiai užkrės AE rajoną ir aplinkinį jūros rajoną.

 

Japonijos pakrantėse galima didesnė radioaktyvių teršalų sklaida

 

Radioaktyvus jodas, sklindantis iš avarijos ištiktos atominės jėgainės Japonijoje, tikriausiai su jūros vandeniu patenka toliau į šiaurę nuo elektrinės nei manyta anksčiau, pirmadienį perspėjo pareigūnai, padidindami nerimą dėl jau trečią savaitę vykstančios branduolinės krizės.

 

Besikaupiančios problemos, tokios kaip klaidingai apskaičiuotos spinduliuotės dozės ir galimybės kaupti pavojingai užterštą vandenį neturėjimas, kelia sunkumų darbuotojams, mėginantiems apsaugoti jėgainę nuo perkaitimo ir išvengti pasaulinio masto katastrofos.

 

Vandenyno pakrantėje esanti Fukušimos 1-oji elektrinė, esanti už 220 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tokijo, skleidžia radioaktyvius teršalus nuo kovo 11 dienos, kai šį kompleksą nuniokojo 9 balų žemės drebėjimas ir cunamis. Didžiulė banga sugadino elektros linijas, kuriomis srovė tiekiama sistemoms, aušinančioms pavojingai kaistančius branduolinio kuro strypus.

 

Pirmadienį darbuotojai tęsė sunkią, tačiau labai svarbią užduotį – pumpavo šimtus tonų radioaktyvaus vandens, susikaupusio keliuose pastatuose šešis blokus turinčioje jėgainėje.

 

Šis vanduo turi būti pašalintas ir sukauptas specialiose saugyklose, o vėliau darbuotojai galės tęsti mėginimus įjungti aušinimo sistemas, sakė branduolinės saugos pareigūnai.

 

Ketvirtadienį buvo nustatyta, kad užteršto vandens radiacijos intensyvumas 2-ajame bloke siekia 1 000 milisivertų per valandą ir maždaug 100 tūkst. kartų viršija įprastą lygį, nurodė šią jėgainę eksploatuojanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO).

 

Pareigūnai mėgino nustatyti radioaktyvaus vandens šaltinį, o ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yukio Edano (Jukijas Edanas) pirmadienį pakartojo, kad užterštas vanduo 2-ajame bloke tikriausiai atsirado dėl dalinio reaktoriaus šerdies išsilydymo.

 

Pareigūnas pareiškė, kad ši avarija „labai nesėkminga“, tačiau pridūrė, jog spinduliuotės intensyvumas tikriausiai padidėjo tik viename bloke.

 

Tačiau nauji matavimai rodo, kad radioaktyvūs teršalai vandenyne pasklido dar už 1,6 kilometro toliau į šiaurę nuo Fukušimos jėgainės.

 

Buvo nustatyta, kad netoli elektrinės 5-ojo ir 6-ojo blokų radioaktyvaus jodo I-131 koncentracija jūros vandenyje 1 150 kartų viršija įprastą, Japonijos branduolinės ir pramonės saugos agentūros atstovas Hidehiko Nishiyama (Hidehikas Nišijama) pirmadienį sakė žurnalistams.

 

Anksčiau šis pareigūnas nurodė, kad nėra ryšio tarp jėgainėje išsiliejusio radioaktyvaus vandens ir jūroje aptiktos radiacijos. Tačiau pirmadienį jis pakeitė nuomonę, pareiškęs, jog radioaktyvus vanduo tikrai galėjo nutekėti iš jėgainės į vandenyną.

 

Netoli elektrinės jūros vandens spinduliuotė praeitą savaitę normą viršijo apie 1 250, o savaitgalį – iki 1 850 kartų. H.Nishiyama sakė, kad padidėjusi tarša kelia susirūpinimą, tačiau pridūrė, kad šiame regione nežvejojama ir kad radioaktyvioji tarša kol kas nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

 

Šiuo metu Fukušimos jėgainėje pamainomis dirba iki 600 žmonių. Branduolinės saugos pareigūnais sakė, kad žmonių darbo laikas elektrinės blokuose griežtai ribojamas, siekiant sumažinti apšvitos dozę, tačiau praeitą ketvirtadienį du darbuotojai buvo paguldyti į ligoninę, kai patyrė nudegimus, įlipę į užterštą vandenį. Juos planuojama išleisti iš ligoninės pirmadienį.

 

Sekmadienį TEPCO pareigūnai sakė, kad radiacijos intensyvumas iš 2-ojo bloko reaktoriaus besisunkiančiame vandenyje 10 mln. kartų viršija įprastą, todėl darbuotojai buvo atšaukti. Vėliau pareigūnai paskelbė, kad spinduliuotė buvo klaidingai apskaičiuoti ir atsiprašė dėl šio sąmyšio.

 

„Šis skaičius nėra patikimas, – TEPCO atstovas Takashi Kurita sakė sekmadienio vakarą. – Mes labai atsiprašome“.

 

Dar po kelių valandų TEPCO viceprezidentas Sakae Muto pranešė, kad atlikus naujus matavimus nustatyta 100 tūkst. įprastą foną viršijanti radiacija. Šie rezultatai buvo mažiau grėsmingi, nors tokia spinduliuotė vis tiek yra labai stipri.

 

Tačiau S.Muto atmetė galimybę nepriklausomiems tyrėjams prižiūrėti įvairius matavimus, nors klaidų nebuvo išvengta.

 

TEPCO viceprezidentas taip pat pripažino, kad Fukušimos jėgainės valymas gali ilgai užtrukti.

 

„Šiuo metu negalima pasakyti, kiek mėnesių ar metų tai truks“, – nurodė jis.

 

{alfa2}