Fukušimos-1 atominės elektrinės antrojo reaktoriaus patalpose radiacija normą viršijo 10 milijonų kartų

Dėl nepaprastai aukšto radiacijos lygio iš antrojo avarinės Fukušimos-1 atominės elektrinės bloko Japonijoje evakuoti visi darbuotojai. Kaip pranešė pati elektrinę valdanti kompanija „Tokyo Electric Power Company“ (TEPCO), radiacijos lygis bloke telkšančių balų vandenyje normą viršijo 10 milijonų kartų.


TEPCO tvirtina, kad vandenyje aptikta 2,9 mln. bekerelių radioaktyvaus jodo-134, 13 mln. bekerelių jodo-131 ir po 2,3 mln. bekerelių cezio-134 ir cezio-137. Šie radioaktyvūs izotopai sukuriami reaktoriaus šerdyje per branduolinio skilimo procesą.

Šis nepaprastai radioaktyvus vanduo aptiktas antrojo bloko turbinų pastato rūsyje, pranešė Japonijos televizijos kanalas „NHK World“. Šios šalies naujienų agentūra „Kyodo News“ priduria, kad rūsyje telkšantis vanduo spinduliuoja 1 000 milisivertų (vieno siverto) radiacijos dozes per valandą.

TEPCO pripažįsta, kad radiacija užterštas vanduo greičiausiai išbėgo iš pažeistos reaktoriaus šerdies. Mėginama nustatyti, kokie tai pažeidimai.

Antrojo reaktoriaus bloke aptiktas vanduo tūkstantį kartų radioaktyvesnis už tą, kuris jau anksčiau buvo aptiktas pirmojo ir trečiojo reaktorių turbinų patalpų rūsiuose. Per kontaktą su tokiu vandeniu anksčiau nukentėjo ir radiacinius nudegimus patyrė keli elektrinės darbuotojai.

Sparčiai auga ir radiacinė tarša vandenyno pakrantėje greta elektrinės. Penktadienį buvo skelbta, kad vandens mėginyje, pasemtame netoli elektrinės, rasto jodo-131 izotopo koncentracija leidžiamas ribas viršijo 1 250 kartų. Šeštadienį pasėmus naujus mėginius, juose radioaktyvaus jodo izotopų koncentracija leidžiamas ribas viršijo jau 1 850 kartų.

Radioaktyvaus vandens rasta ir ketvirtojo reaktoriaus turbinų patalpoje, tačiau čia radiacijos lygis nepalyginamai mažesnis nei pirmųjų trijų reaktorių blokuose.

TEPCO praneša ir toliau besistengianti atstatyti elektros tiekimą į elektrinę, tačiau radioaktyvaus vandens telkiniai reaktorių pastatuose lėtina šiuos darbus. Jeigu pavyktų įjungti elektrinius vandens siurblius, tai leistų efektyviau pumpuoti į reaktorių sistemas gėlą vandenį, kuris jau pristatytas į elektrinę, o darbuotojai mažiau nukentėtų nuo radioaktyvios spinduliuotės.

Šiuo metu vanduo į reaktorių sistemas vis dar pumpuojamas dyzeliniais generatoriais, o darbuotojai yra priversti nuolat juos aptarnauti ir papildyti jų bakus degalais.

 

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}