Šiandien minima tuberkuliozės diena

Pasaulinė tuberkuliozės diena minima kovo 24 d., nes būtent šią dieną 1882 m. Robertas Kochas atrado tuberkuliozės lazdelę ir nutiesė kelią šios ligos diagnostikai ir gydymui .Buvo prognozuota, kad, kaip ir kitos infekcijos, tuberkuliozė bus likviduota. Nepaisant to, iki šiol nepavyksta nugalėti šios ligos. 1993 m. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) tuberkuliozę paskelbė prioritetine problema.

 

Telšių apskrityje praėjusiais metais buvo išaiškinti 63 nauji atvira plaučių tuberkulioze sergantys ligoniai, t.y. šiek tiek daugiau nei 2009 metais (55 atvejai). 2010 metais Telšių apskrityje sergamumo rodiklis atvira plaučių tuberkulioze buvo 0,2 proc. didesnis nei Lietuvoje.

 

Kiekvienais metais atvira tuberkulioze suserga vis daugiau jaunų žmonių.  2010 metais Telšių apskrityje net 85,7 proc. sirgusiųjų sudarė darbingo amžiaus asmenys, registruoti 2 susirgimai 18-29 m. amžiaus grupėje. Praeitais metais nuo tuberkuliozės mirė 9 asmenys.

 

Tuberkuliozė (TB) – tai infekcinė, užkrečiama liga, kurią sukelia Kocho bacila arba, tiksliau sakant, tuberkuliozės mikrobakterija. Ja dažniausiai užsikrečiama per orą, lašeliniu būdu – vienas asmuo nuo kito (kosint, čiaudint, kalbant). Užsikrėsti gali kiekvienas iš mūsų, nes gatvėmis vaikšto, autobusais važiuoja, lankosi įstaigose sveiki ir sergantys, gydyti ir neišgydyti, nedrausmingi asmenys. Sveiko žmogaus imuninė sistema „atsigina“ nuo ligos sukėlėjų, jeigu jų aplinkoje nėra daug ir nenusilpęs žmogaus organizmas. Todėl šia liga dažnai suserga per mažai savo sveikata besirūpinantys, bendraujantys su sergančiais žmonėmis.

 

Dažnai ši liga asocijuojasi su skurdu, bloga higienos būkle, alkoholizmu, narkomanija, AIDS, todėl sergantys tuberkulioze žmonės linkę slėpti savo ligą, nesigydo.

 

Nors tuberkuliozės lazdelės dažniausiai pažeidžia plaučius, ligai daugiau būdingi bendro negalavimo požymiai: silpnumas, nuovargis, svorio kritimas, prakaitavimas naktį, nedidelis karščiavimas vakarais (37,2 – 37,5 laipsnių), sausas kosulys. Negydant šie požymiai sustiprėja, gali atsirasti skrepliavimas su kraujo priemaišomis, pažeidžiami kiti organai.

 

Tuberkuliozės epidemiologinė situacija  stabilizuojasi, tačiau, remiantis epidemiologiniais duomenimis, daugėja sergančiųjų atspariomis gydymui tuberkuliozės formomis.

 

Atsparūs vaistams TB sukėlėjai yra pagrindinė sergamumo TB problema. Dažniausiai atsparios vaistams TB priežastis yra nesėkmingo gydymo pasekmės, kuomet gydymas būna nutraukiamas dėl įvairiausių priežasčių. Vaistams jautri TB gali būti išgydoma per 6 mėnesius, o vaistams atspariai TB gydyti reikalingas išplėstinis gydymas, kuris gali trukti ilgiau nei dvejus ar net daugiau metų.

 

Pastaraisiais metais ryškėja tendencija, kad užsikrėtimas ŽIV infekcija padidina riziką užsikrėsti TB. Šios abi ligos susijusios dėl panašių ligas įtakojančių socialinių veiksnių: gyvenimas įkalinimo įstaigose, piktnaudžiavimas alkoholiu, bedarbystė, narkomanija ir kita.

 

Svarbu žinoti, kad geras gydymas – tai svarbiausia profilaktikos forma, nes užkrečiamas ligonis tampa neužkrečiamu, kas sumažina tuberkuliozės plitimą visuomenėje. Taip pat tuberkuliozės profilaktikos veiksmingos priemonės yra gerų ekonominių ir socialinių sąlygų užtikrinimas, pilnavertė mityba, kuo ankstesnis sergančiųjų asmenų išaiškinimas.

 

Kuo anksčiau išaiškinti jautrų tuberkuliozei kontingentą padeda vaikų tyrimas tuberkulinu. Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, 7 m. amžiaus ir priklausantys rizikos grupėms vaikai (pvz., dažnai sergantys kvėpavimo takų infekcijomis, glaudžiai bendraujantys su sergančiu TB, sergantys imunitetą slopinančiomis ligomis, gyvenantys globos įstaigose ir kita) privalomai profilaktiškai turi būti tikrinami Tuberkulino mėginiais asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

 

2010 m. Telšių apskrityje Mantu mėginiais asmens sveikatos priežiūros įstaigose buvo patikrintas 1130 vaikų, iš jų teigiamai reagavusių -84.

 

Žinoti apie tuberkuliozę – tai suprasti jos rizikos faktorius ir realijas, mokėti saugoti save ir aplinkinius, laiku bei efektyviai gydytis. Tai pagaliau savo žinių praplėtimas, elgesys ir kultūra, leidžiantys geriau kovoti prieš tuberkuliozę.

 

Telšių visuomenės sveikatos centras

 

{parasas}