Namai pagal charakterį

Skirtingo temperamento žmonės nevienodai suvokia aplinkos komfortą.

Interjero specialistas, norėdamas sukurti būsto šeimininkui patinkančią gyvenamąją aplinką, pirmiausia pasidomi, kuo šis užsiima, kokie laisvalaikio pomėgiai. Juk judrių ir ramiai gyvenančių žmonių poreikiai labai skiriasi!

Ko pageidaus cholerikas

Šio tipo žmonių pomėgiai permainingi, jie nuolat trokšta naujų įspūdžių ir pojūčių, tad netenkins nė vienas grynas stilius. Eklektika, margumas jiems – kaip tik! Būstas turi būti erdvus, kad baldai ir išdėlioti niekučiai netrukdytų ryžtingai judėti, gestikuliuoti. Tačiau emocijų kupinas cholerikas mėgsta griežtas formas. Poreikį nuolat keisti aplinką pavyks patenkinti pasirinkus lengvai perstumdomus, įvairiai tarpusavyje derinamus baldus.

Permainingo būdo žmonės vertina įmantrų, dekoratyvų būsto apšvietimą. Įvairiaspalviai šviestuvai gali būti keisčiausių formų ir netikėčiausiose vietose.

Interjeras turėtų būti spalvingas. Tinka mėlyna – ji veikia raminamai, kartu neleidžia pernelyg nukabinti nosies. Kontrastus mėgstantis žmogus mėlynumą mielai pagyvintų, tarkime, oranžiniais arba raudonais daiktais. Psichologas to daryti nepatartų – siūlytų rinktis šaltesnes spalvas, kurios kuria platesnės erdvės, lengvumo pojūtį.

Klaidingai manoma, kad energingi žmonės niekada nepavargsta. Iš tikrųjų jiems labai svarbios poilsio, ramybės zonos: skirtos miegoti, skaityti, žiūrėti televizorių, ramiems šeimos vakaro pokalbiams. Tam tiks šaltesnės gamos ir silpniau apšviesti (nesukoncentruotos į vieną tašką šviesos) būsto kampeliai.

Geresnei melancholiko nuotaikai

Melancholikus dažnai kamuoja liūdesys. Tai lemia ne pesimizmas, o didelis jautrumas. Svajojimas vienumoje, praeities prisiminimai, fantazavimas jiems teikia pasitenkinimo – jie mėgsta gilintis į save.

Būstas – tai tvirtovė, sauganti nuo permainingo, judraus pasaulio, ramybės ir jaukumo oazė. Tačiau tai anaiptol neturi būti pagalvėlėmis apkamšytas lizdelis. Būsto stilius gali būti gana įvairus: nuo klasikos iki modernizmo.

Melancholikui svarbiausia, kad namuose vyrautų harmonija, psichologinis komfortas.

Tuštuma ir didelė erdvė melancholiką erzina, nes tokioje aplinkoje jis neranda ramybės kampelio. Jam nepriimtina mada svetainę jungti su virtuve. Tą erdvę melancholikas stengsis kaip nors mažinti statydamas pertvaras, baldus ar bent pakabindamas lengvas, pusiau permatomas užuolaidas. Baldai turėtų būti be aštrių kampų, o grindys – užklotos kilimu ar kitokia žingsnių garsą slopinančia, kojoms šilumos teikiančia danga.

Jaukiausias apšvietimas – blankus, plačiai sklindantis. Priimtinas vietinis didesnių paveikslų apšvietimas, dėl baldų šešėlio kambaryje atsirandančios tamsesnės nišos.

Mėgstamiausios spalvos – melsva, gelsva (gintaro).

Romantiški, sentimentalūs žmonės prisiriša prie daiktų, susijusių su įvairiais prisiminimais.

Nepriekaištingo žmogaus namai

Patraukliausias psichologinis tipas aplinkiniams – mokantis džiaugtis gyvenimu, savo problemų kitiems neprimetantis sangvinikas. Interjere jis mėgsta lengvas, šiltas spalvas: geltoną, gintarinę, kreminę, kartais – oranžinę ir net raudoną. Jis gerai jaučiasi spalvingoje aplinkoje, kaip ir cholerikas, nevengia kontrastingų, drąsių derinių.

Sangviniko namai kupini džiaugsmo, energijos: čia vaikų triukšmas, po kojomis painiojasi gyvūnai, groja muzika, ateina ir išeina svečiai. Toks gyvenimas sangviniko nevargina. Jam svarbu, kad namuose būtų daug oro, šviesos, šiltų jausmų. Todėl nereikia stebėtis, kad jis naujame bute pirmiausia išgriauna vieną kitą sieną. Susitaikyti su senu suplanavimu – ne jo charakteris. Savo bute jis tikrai nesistengs sukurti jaukių mažų kampelių.

Šie žmonės nemėgsta stambių baldų nei daiktų gausos. Kalbant apie stilių, skonis įvairuoja: jis gali būti ir romantinis, ir ekstremalus. Namuose daug stiklo, veidrodžių, vizualiai praplečiančių erdvę. Savimi nuolat patenkintam šeimininkui malonu matyti ir savo paties atvaizdą.

Flegmatiko aplinka rami

Flegmatiko namuose gyvenimas lėtas. Įmantrybės nepageidaujamos.

Šio būdo žmonėms patinka viskas, kas ramiai nuteikia. Jiems nebūdingi emocijų proveržiai, skubėjimas. Kuriant aplinką galioja šeimininko gyvenimo šūkis: tinkamus sprendimus reikia daryti neskubant. Stabilumas, ramybė flegmatikui yra pačios svarbiausios vertybės. Visa tai atspindi ir interjeras, pasirenkami patikimi ir tvirti baldai. Jie veikiausiai naudoti jau ne vienos kartos ir yra nemadingi, bet mieli, nepamainomi. Nemėginkite įkalbėti pakeisti – flegmatikas rengiasi juos palikti dar ir savo vaikams ar vaikaičiams!

 

{balsas2}