Kad dantys būtų sveiki!

Sveiki dantysNe paslaptis, kad dažnam lietuviui sveiki dantys nėra pirmo būtinumo prekė. Sulaukusio 35-44 metų lietuvio burnoje vidutiniškai yra 14-15 karieso pažeistų, kelis kartus plombuotų arba išrautų dantų. 65-74 metų tautietis turi jau 23 tokius dantis.

Skandinavijos gydytojai jau seniai apskaičiavo, jog dantų ligų profilaktika yra 40-50 kartų pigesnė, nei gydymas. Taip pat jie pateikia dešim, kartais ne visai tradicinių būdų sveikiems dantims išsaugoti.

1. Gerti daug vandens.

Vanduo – tai “natūralus” burnos ertmės valymas, kuris ypač rekomenduojamas po kavos, gazuoto gėrimo ir raudono vyno. Taip išvengtume dėmių atsiradimo ant dantų.

2. Suvalgyti gabalėlį sūrio.

Po pietų rekomenduojama suvalgyti gabalėlį kietojo sūri. Sūris padės burnos ertmėje neutralizuoti rūgštis.

3. Kramtyti becukrę kramtomąją gumą.

Kramtomoji guma padidina seilių gamybą, kurių pagalba dantys apiplaunami, taip lengviau pašalinamos rūgštys iš susidariusio dantų apnašo. Dantų apnašos kaupia burnoje susidariusias rūgštis, o šios sukelia danties kietųjų audinių demineralizaciją.

4. Dantų valymas pavartojus labai rūgščių gėrimų.

Atsigėrus apelsinų sulčių ar gazuoto vandens neskubėkite valyti dantis. Rekomenduojama palaukti apie 20 minučių, ir tik tada valytis dantis.

5. Naudoti antiseptinius skalavimo skysčius.

Skalavimo skystis pasiekia vietas, kurių negalime išvalyti dantų šepetėliu.

6. Vartoti mažiau saldumynų.

Net vaikai žino, kad saldumynai kenkia dantims. Cukraus produktai padeda daugintis bakterijoms, kurios sukelia dantų ėduonį.

7. Šiaudelio naudojimas.

Šiaudelio naudojimas gali būti nepatogus ir neįprastas, tačiau tokius gėrimus kaip kava ar raudonas vynas patariama gerti pro šiaudelį, kuris sumažins gėrimo prisilietimą prie dantų. Šiaudelį patariama naudoti ypač po dantų balinimo procedūros, kuomet emalis lengvai pažeidžiamas.

8. Tinkamo šepetėlio pasirinkimas.

Dantų valymui patariama rinktis šepetėlį, kuris yra su minkštais šereliais , nes šepetėliai su kietais šereliais yra skirti protezų valymui ir gali pažeisti dantų ir dantenų audinius.

9. Naudoti dantų siūlą.

Tarpdančių valymas dantų siūlu pašalins apnašą nuo danties paviršių, kurių nepasiekia ir neišvalo dantų šepetėlis.

10. Brangiausia pasta ar dantų šepetėlis neatstos gerų Jūsų asmens higienos įgūdžių.

Valyti visus dantų paviršius taip, kaip mokė Jūsų odontologas ar burnos higienistas. Valymo trukmė nustatoma pagal laiką (2 – 3 min.) arba skaičiuojami judesiai (po 8 – 10 judesių vienai dantų porai).

Norint išvengti nemalonių ir brangių procedūrų odontologo kabinete kruopščiai prižiūrėti savo dantis namuose ir nepamiršti profilaktiškai apsilankyti pas savo odontologą ir laikytis jo nurodytų rekomendacijų.

{alfa2}