Idealus vyras įvairaus amžiaus moterims

Atrodo, kad su gyvenimo palydovo pasirinkimu viskas aišku. Kaip sakoma, kiekviena renkasi sau. Vienai patinka aukštaūgis, kitai – brunetas, trečiai – ramus, ketvirtai – linksmas ir t.t. Viskas priklauso nuo pačios merginos ar moters charakterio, jos temperamento ir sąvokos „idealus vyras“ suvokimo. Tačiau yra keli „nematomi“ faktoriai, padedantys pritraukti žmones.


17+

Su kokias bendraklasiais sutinka eiti į pasimatymą merginos? Žinoma, kas su patraukliais. Dauguma jaunų merginų galvoja, kad išoriškai išvaizdūs žmonės būtinai turi būti įdomūs, protingi, geri, linksmi ir maloniai bendraujantys. Psichologijoje šis reiškinys vadinamas aureolės efektu, kai palankus įspūdis apie žmogų perkeliamas į jo asmenines savybes. Kitaip tariant, jaunystėje veikia principas: “gražu, vadinasi, geras“. Ir tik su patirtimi ateina suvokimas, kad nėra jokių sąsajų tarp išorinio patrauklumo ir proto, talento ir sugebėjimų. O kol tos patirties nėra, mergina kviečia šokti gražų ir linksmą, tačiau neįdomų vaikiną, nei neišvaizdų, kuklų, tačiau geros širdies ir draugišką. O kai tampa aišku, kad su gražuoliu bendramoksliu nuobodu, mergina pradeda suprasti, kad verta atkreipti dėmesį ne tik į išvaizdą. Tačiau reikia turėti omenyje, kad negraži išvaizda, dar nėra gražios sielos garantas. Tiesa, vienoms merginoms šis suvokimas ateina anksčiau, kitoms – vėliau.

20+

Dvidešimtmetė mergina, tikėtina, studentė, o gal ir pradedanti specialistė, žinoma, jau nėra tokia naivi kaip moksleivė. Nors ir nedidelė, bet jos gyvenimo patirtis jau daro kai kurias pataisas renkantis vaikiną. Tačiau tam pasirinkimui didelę įtaką turi neįprastas faktorius – teritorinis artumas. Kuo arčiau gyvena jauni žmonės, tuo dažniau įvyksta asmeniniai susitikimai, tuo didesnė tikimybė, kad santykiai išsirutulios. Būna, merginai atrodo, kad ji rado savo vienintelį ir nepakartojamą visame pasaulyje. O iš tikrųjų didžiulis pasaulis čia nieko dėtas ir tai, kad mylimasis gyvena visai greta. Todėl ilgainiui teritorinis artumas susipažįstant nebevaidina esminio vaidmens, nors ir palieka kažkokį pėdsaką. Apskritai teritorinis artumas veikia žmones magiškai. Žmogus, kuris gyvena su jumis viename mieste, vienoje gatvėje ir viename name tarsi savaime tampa labiau patrauklus, net jei jame apskritai nėra jokio patrauklumo pėdsakų…

25+

O tai, kas turi įtakos 23, 25, 30 metų moterų pasirinkimui, daug ką pasako evoliucinė psichologija. Dauguma psichologų įsitikinę, kad evoliucija uždėjo ant vyrų ir moterų savo antspaudą. Buvo atliktas didžiulis psichologinis tyrimas, per kurį išanalizuota šešiuose pasaulio kontinentuose gyvenančių ir 37 kultūrų vyrų ir moterų idealo etalonas. Paaiškėjo, kad moterys, ieškančios nuolatinio gyvenimo palydovo ( o tos paieškos aktyviausiai vyksta, kai joms 23-30 metų), teikia pirmenybę šiek tiek už save vyresniems partneriams, šio to pasiekusiems gyvenime. O vyrams labiau patinka jaunesnės partnerės, fiziškai sveikos, išoriškai patrauklios, šiek tiek pavyduliaujančios, turint omeny seksualinę neištikimybę. Tačiau buvo pamirštas pagrindinis dalykas – abipusiai jausmai ir romantiškos emocijos. Tyrėjai tokį reiškinį aiškina tuo, kad žmonių stipriai išreikštas egoizmas, labiau domina materialiniai dalykai. Moterų manymu, idealus vyras tas, kuris sugeba aprūpinti šeimą, o vyrai galvoja, kad ideali moteris ta, kuri sugeba pagimdyti sveikus vaikus ir gerai juos išauklėti.

40+

Tačiau su metais ateina supratimas, kad idealus vyras – tas, kuris kaip „du vandens lašai“ panašus į savo gyvenimo draugę. Apie tokią porą kalbama:“ Vyras ir moteris – tai dvi puselės“. O psichologijoje tai vadinama homogamija. Kai du žmonės atitinka vienas kitą ir pagal išsilavinimą, interesus, požiūrį į gyvenimą, įpročius, charakterio bruožus ir t.t. Šio gyvenimo laikotarpiu tie išvardinti dalykai ypač traukia ir sieja abu žmones.

Žinoma, yra savybių, kurie vertinami žmoguje nepriklausomai nuo jo amžiaus. Pavyzdžiui, dar praėjusio šimtmečio pabaigoje atliktas tyrimas parodė, kad moterys labiau nei vyrai teikia reikšmę tokioms partnerio savybėms, kaip intelektas, socialinis statusas ir pasisekimas. Nepaisant to, tačiau pirmoje vietoje tarp 25-65 metų moterų geidžiamų savo išrinktojo savybių dažniausiai buvo paminėtas gerumas ir supratimas.

 

 

{alfa2}