Kaip susidoroti su stresu

Taip, mums, Lietuvos moterims, gyventi tikrai nelengva – aplink vieni rūpesčiai. Darbe nesiseka, karjeroje – jokių perspektyvų, vaikai nuolatos „džiugina“ prastais pažymiais, nepamenate, kada nuo vyro eilinę dieną gavote gėlių. O dar kaip tyčia prapliupo lietus, kai jūs namie pamiršote skėtį! Tiek laiko surijusiai šukuosenai galas… Stop. Ar ne be reikalo puolame į kraštutinumus? Net sudėtingiausiomis akimirkomis galima nuteikti save oriai.


10 patarimų, kaip užtrenkti duris stresui

1. Situacijos valdymas. Kad išliktumėte ramios, labai svarbu suvokti, kad visa įvykių eiga priklauso nuo jūsų. Stresas tikrai garantuotas, jeigu manysite, kad jūsų gyvenimui gali vadovauti kažkas kitas. Bet kurioje situacijoje stenkitės nesijausti auka. Kiekvieną dieną raskite keletą minutėlių sau. Kai kurių aplinkybių pakeisti negalite, tačiau planuoti savo dieną – visiška jūsų teisė.

2. Daugiau optimizmo. Daugelį dalykų pesimistės ir optimistės mato skirtingai. Jeigu pesimistei atrodo pilka, tai optimistei – beveik balta ir pan. Stenkitės žvelgti, vertinti pozityviai. Neleiskite sukaustyti baimei. Kartais ekstremaliose situacijose gali atsiskleisti tokios charakterio savybės, kurių niekas ( nė jūs pati) neįtarė jas turint. Nesėkmės baimės gimdo stresą, todėl nepraraskite tikėjimo savimi.

3. Nepergyvenkite dėl smulkmenų. Problemos, kurios po keleto mėnesių bus visiškai pamirštos, nėra vertos tiek dėmesio ir nervų. Išmokite atsirinkti tai, kas jums svarbiausia. Neleiskite šalutiniams dalykams išmušti iš vėžių. Darbe aprėkė nepatenkintas klientas? Mandagiai šypsodamos išklausykite ir imkitės savo reikalų. Siutina, bet ar tikrai leisite jam sugadinti dieną?

4. Situaci jas vertinkite realiai.
Yra labai paprastas burtažodis, vertas įsiminti: „Viskas bus gerai“. Kita vertus, aklas optimizmas gerų rezultatų neduos. Tiesiog vertinkite aplinkybes realiai. Jeigu reikia – kantriai iškęskite nemalonumus. Visuomet galvoje turėkite atsarginį variantą.

5. Tęsėkite duotą žodį.
Dažnai dėl stresinių situacijų būna jūsų pačių kaltė. Kam žmonėms žadėti tai, ko realiai duoti ar įvykdyti negalite? Būkite atviros ir sau, ir savo artimiesiems, draugams, kolegoms. Jeigu nesišvaistysite tuščiais žodžiais, jūsų pažadai bus labiau gerbiami.

6. Bendraukite.
Geranoriškas bendravimas stabilizuoja širdies ritmą, mažiną kraujospūdį. Todėl pasistenkite su aplinkiniais palaikyti šiltus santykius. Būkite petys, į kurį galima atsiremti. Taip pat nebijokite ir pati ieškoti atramos, kai jaučiatės liūdna. Bet koks artumas, nuoširdumas suriša žmones draugystei.

7. Saugokite sveikatą. Kartais patirtas stresas būna stiprus, ir apsiginti nuo jo ypač sunku, jeigu skundžiamės sveikatos sutrikimais. Nepamirškite ilsėtis, jei gyvenate pašėlusiu ritmu. Mankšta, tinkama mityba ir gilus miegas – svarbiausi faktoriai, užtikrinantys geresnę savijautą.

8. Saugokite energiją. Išklausyti kitą žmogų pagirtina, tačiau neperlenkite lazdos. Tie, kurie nuolatos susierzinę ir nepatenkinti gyvenimu, nori įtraukti ir jus į šį liūną. Laikykitės atokiau nuo tokių energetinių vampyrų, o jeigu nepavyksta – pasistenkite gintis pozityviomis mintimis.

9. Būkite lanksčios. Šis bruožas labai svarbus kovojant su stresu. Nebijokite pakeisti savo elgesio, išlikite šalta ir stenkitės blaiviai įvertinti sprendimų galimybes. Pavyzdžiui, nedraskykite akių savo kolegoms, bandydamos apginti savo nuomonę. Išklausykite oponento argumentus, nes tik labiau įsigilinus į abiejų pusių mintis bus priimtas tinkamas sprendimas. Stenkitės nevelti asmeninių nuoskaudų ten, kur nereikia.

10 . Nekaltinkite savęs. Kad ir kokia painiava bebūtų, neieškokite savo kaltės. Tebūnie tai bus vertinga pamoka. Ką pasieksite grąžydamos rankas ir kankindamosi? Paanalizuokite situaciją, kodėl taip atsitiko, ką dar galima padaryti, ką ištaisyti. Galbūt tikslaus atsakymo nerasite, tačiau pozityvus mąstymas gerokai atitolins nuo streso.

 

 

{balsas2}