Pikti žmonės linkę storėti

Durų trenksmai, nesibaigiantys įžeidinėjimai – kartais sunku valdyti jausmus. Bet atminkite, kad šios emocijos gali turėti tiesioginės įtakos jūsų linijoms. Taigi, jei nenorite priaugti viršsvorio ir susirgti kraujagyslių ligomis – išmokite išlikti ramūs!

Amerikos širdies asociacijos profilaktikos kampanijos galėtų pritarti naujam originaliam šūkiui: „Paaugliai, valdykite emocijas!“. Houston universiteto mokslininkai šį įdomų pranešimą pateikė per 44 –tą metinę asociacijos konferenciją.

Pykčio žala

Nuo 1990 metų jau buvo įtariama, kad yra tam tikras ryšys tarp paauglių viršsvorio ir pykčio priepuolių. Bet po to tokie įtarimai nebuvo patvirtinti. Naujausias tyrimas, atliktas su 160 paauglių, visgi patvirtina tą ryšį. Didelės apimties epidemiologinė anketa, pavadinta Project Heartbeat (reiškia širdies plakimą), buvo pateikta vaikams nuo 8 iki 18 metų. Mokslininkai kreipė didesnį dėmesį į 14–17 metų paauglius, sekdami jų kūno masės indekso (KMI) kitimus bei gebėjimą valdyti pyktį.

Rezultatai stebinantys:

    * Emocijas geriausiai valdo tie, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra mažesnis.
    * Pykčio protrūkiai mažėja su amžiumi, bet vis tiek yra dažnesni tiems, kurių kūno masės indeksas didesnis.
    * Autoriai patikslina, kad nei lytis, nei tautybė tam neturi jokios įtakos.

Naujos viršsvorio atsiradimo priežastys

Paaugliai, kurie yra itin emocingi, atstovauja viršsvorį turinčiai rizikos grupei. Kaip tai paaiškinti? Pr. William Muller, pagrindinis tyrimo autorius, teigia, kad: „Pykčio problemos gali daryti įtaką valgymo sutrikimų atsiradimui ir svorio augimui, o visa tai didina galimybę susirgti kraujagyslių ligomis jauname amžiuje“. Anot jo, vaikai, kurie nenormaliai reiškia savo pyktį, siekia atsiriboti, pavyzdžiui: trankydami duris, žiūrėdami televizorių, atitoldami nuo savo draugų. Toks elgesys yra sėslumo ir viršsvorio priežastis.

Anot autorių, šie atradimai galėtų turėti tiesioginių pasekmių medicinai. Jų tikslas – paskatinti gydytojus sekti vaikų emocinę sveikatą, nepasitenkinant vien tik mitybos ar fizinės veiklos priežiūra. „Mes privalome teikti ypatingą reikšmę daugybei socialinių veiksnių. Gebėjimas pašalinti stresą arba išmokti valdyti konfliktus yra talentas, kurio nauda matoma kasdieniame gyvenime“, – priduria William Muller.

Niekada nevėlu susiimti

Visgi ne vien tik pyktis lemia figūros ypatybes. Ankstesnių tyrimų metu taip pat buvo aptiktas stiprus ryšys tarp nekontroliuojamų blogų emocijų ir padidėjusios rizikos susirgti kraujagyslių ligomis.

 

{balsas2}