Kur pigiausia mėsa: parduotuvėje, turguje ar pas ūkininką?

Parduotuvėse ir turgavietėse brangstantys maisto produktai privertė miestiečius vėl atsigręžti į kaimą, kur pas smulkius ūkininkus už įsigytus gaminius tenka pakloti gerokai mažiau litų nei mieste.

Kumpius rūko patys

Pas kaimiečius apsipirkinėjantys klaipėdiečiai jau ruošiasi Kalėdoms – šluoja ten užaugintas kiaules ir tikina, jog produktus perkant kaimuose įmanoma gerokai sutaupyti.

Jų skaičiavimais, sutaupyti apie 50 proc., o kai kuriais atvejais dar ir daugiau, įmanoma pas ūkininkus įsigijus kiaulienos skerdienos, o vėliau patiems ją išrūkius arba išvytinus.

Rūkytų kumpelių, šoninių ir kitų gaminių kainos prekybos vietose kandžiojasi – priklausomai nuo rūšies tokie kiaulienos gaminiai čia kainuoja iki 29 litų už kilogramą.

Patiems įsigijus žalios kiaulienos ir ją išrūkius kilogramo savikaina nesiekia ir 10 litų.

„Įsigyti kaime kiaulienos ir pasigaminti mėsos produktų yra ne tik pigiau. Paties išrūkyti gaminiai yra gerokai sveikesni, skalsesni ir ekologiškesni. Kai pats pasigamini, žinai, ką valgai, nes rūkant nenaudoji jokių skonių stipriklių ar kitų E priedų“, – įsitikinusi kumpius nuosavuose namuose jau kurį laiką pati išsirūkanti Lina Vasiliauskienė.

Ūkininkai nesismulkina

Klaipėdietė pripažino, jog ji su vyru savo namo rūsyje turi įsirengę nedidelę rūkyklėlę, tad išsirūkyti šoninę ar kumpį jiems nesudėtinga.

Kitiems miestuose gyvenantiems žmonėms tenka ne tik ieškoti pigios žalios mėsos, bet ir susirasti, kas jiems tą mėsą išrūkytų.

Rasti rūkyklų kaimuose nesudėtinga, tačiau tenka papildomai išleisti pinigų už atliktą paslaugą.

„Kiek žinau, kaimiečiai neįnoringi, daug pinigų jie neima – už 10 kilogramų kiaulienos išrūkymą prašo apie 20–30 litų. Tai nebrangu“, – patikino L.Vasiliauskienė.

Tačiau pašnekovė pridūrė, jog kaimuose įsigyti kelis kilogramus mėsos nebūtų galima – smulkieji ūkininkai pigiai mėsą parduoda tik tuo atveju, jei perkama visa paskersta kiaulė.

„Ūkininkai nesismulkina, jiems pardavinėti skerdieną po kelis kilogramus neapsimoka. Tad dažnai tenka ieškoti giminaičių ar draugų, kurie paskerstą kiaulę norėtų pirkti perpus. Didžiąją dalį nusipirktos skerdienos išrūkome. Iš pusės kiaulės rūkytų gaminių mums užtenka dviem trims mėnesiams“, – paaiškino L.Vasiliauskienė.

Pašnekovės duomenimis, paskersta ir išdarinėta kiaulė vidutiniškai kainuoja apie 500 litų.

 

Nauja mada?

Kad pirkti ką tik paskerstas kiaules bei jas patiems rūkytis tapo vėl populiaru, patvirtino ir patys ūkininkai. Jie teigia, jog pastaruoju metu kiaulių pardavimai gerokai suaktyvėjo.

Kai kurie šiuos gyvulius auginantys kaimiečiai tvirtino, kad iš miestų atvykę žmonės kiaules užsisako iš anksto.

„Paskambina ir prašo kiaulių nenutukinti, pageidauja, kad paskerstume bei parduotume tokias, kurios auginamos tris keturis mėnesius. Nežinau, ar čia nauja mada, ar sunkmetis paveikė, bet kiaulių parduodame vis daugiau“, – pasakojo Klaipėdos rajone nemenką ūkį turinti Jadvyga Baronienė.

Tačiau, anot jos, auginti vieną kiaulę neapsimoka, nes tai gana brangu.

Už mažą paršelį pakloti tenka apie 100 litų. Jo išlaikymas mėnesiui, priklausomai nuo to, kuo jis šeriamas, atsieina nuo 50 iki 100 litų. Už priežiūrą ir auginimą papildomai tenka mokėti ir ūkininkui.

Ruošiasi šventėms

Tad viską sudėjus, nesunku apskaičiuoti, jog kur kas pigiau įsigyti jau užaugintą kiaulę.

 

„Arčiau Klaipėdos esančiuose ūkiuose paskerstos kiaulės šiek tiek brangesnės. O, pavyzdžiui, netoli Rietavo, Plungės jų kaina mažesnė. Tad jei žmonės geriau paieškotų, visą kiaulę įsigytų išties pigiai“, – paaiškino J.Baronienė.

Pastaruoju metu kiaulių paklausa dar labiau išaugo – ūkininkė įsitikinusi, jog taip yra dėl artėjančių švenčių – daugelis klaipėdiečių jau ruošiasi Kalėdoms ir Naujiesiems metams.

 

 

 

 

{diena2}