Į JAV be vizų

Jungtinės Amerikos valstijos Lietuvą ir dar šešias šalis įtraukė į sąrašą valstybių, su kuriomis palaikomas bevizis rėžimas.

Tai tarptautinė naujienų agentūra „The Associated Press” sužinojo iš JAV kongreso darbuotojų. Anot jų, jau šiandien šią žinią oficialiai turėtų paskelbti JAV prezidentas Georgas Bushas. Naujienų agentūros žiniomis, be vizų į JAV taip pat galės vykti latviai, estai, vengrai, slovakai, čekai, ir pietų korėjiečiai.

Į bevizio režimo programą šiuo metu įtrauktos 27 šalys. Dauguma jų – išsivysčiusios Vakarų Europos valstybės.
Savo vizito metu Lietuvoje, kuris buvo rugsėjo pabaigoje, JAV prezidentas G.. Bushas akcentavo, kad verslo ir turizmo tikslais lietuviai į Ameriką galės vykti jau nuo spalio vidurio.
Šių metų kovą Lietuva pasirašė Supratimo memorandumą su JAV dėl abipusių ketinimų siekti kuo skubesnio vizų panaikinimo Lietuvos piliečiams. Tai buvo pirmas svarbus žingsnis siekiant bevizio režimo.
Rugsėjo pabaigoje pasirašytas JAV ir Lietuvos susitarimas dėl keitimosi informacija apie žinomus ar įtariamus teroristus. Šis dokumentas yra paskutinis, Lietuvai siekiant bevizio režimo su JAV.
Bevizį režimą su JAV norinčios gauti šalys taip pat turi įveikti nustatytą ribą, kad atmesti vizų prašymai neviršytų 10 proc. visų prašymų. Lietuvai iki šiol to padaryti nepavyko.
JAV diplomatų teigimu, net jei skaičiai šiemet pasirodys palankūs, bevizio režimo sutartį dar turės ratifikuoti tiek JAV Kongresas, tiek Lietuvos Seimas. Tada reikės laukti dar kelis mėnesius, kol bus pasirengta įvesti naują tvarką.