Senamiesčio ir Melioratorių g. parkai bus sutvarkyti

Mažeikių rajono savivaldybė informuoja, kad pagal 2007-2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą pradedami vykdyti Mažeikių senamiesčio parko kompleksinis sutvarkymo ir kompleksinis Melioratorių g. parko sutvarkymo projektai.

 

Senamiesčio parko pagrindinėje parko žaliojoje aikštėje numatoma dvejopa veikla: ramus poilsis, relaksacija (kiekvieną dieną) ir koncertai, mugės, eitynės miesto švenčių metu. Vakarinėje ir rytinėje parko dalyje numatomos lokalios peizažinio parko erdvės. Jos skirtos ramiam poilsiui. Šiaurinėje parko dalyje numatoma erdvė, skirta poilsiui: sportas ir pramogos. Projektuojami sporto aikštynai su kavinėmis ir klubų patalpomis. Nuo pagrindinės parko erdvės aktyvaus poilsio zona atskirta rožynu. Visas šias erdves jungia takai. Jų tinklas skirtas „sukabinti“ parko erdves į vieną vėrinį. Pagrindinėje parko dalyje (žaliojoje aikštėje) takų nėra. Tai leidžia ją eksploatuoti pagal tos dienos poreikius: kasdieniniai pasivaikščiojimai, pasisėdėjimai ant pievelės, šeimos ir draugų švenčių šventimas ir masinių miesto renginių organizavimas: koncertai, mugės, mitingai ir t.t. Pagrindiniai takai ir želdiniai riboja centrinę parko dalį nuo šoninių. Išilginiai takai skirti patogiam miestiečių patekimui į kiekvieną parko zoną. Organizuojant masinius renginius, šios pėsčiųjų „gatvės“ pritaikytos patogiam ir greitam lankytojų judėjimui. Tai platūs, grįsti trinkelėmis, plastiškai lenkti takai. Šalia jų numatyti apšvietimo stulpai, suoliukai, informaciniai ir parodų stendai – vitrinos. Šoniniai takai švelniai vingiuoja, atskleisdami vis naujas, netikėtas erdves, gražius gamtos vaizdus. Jais patenkama į žaidimų aikšteles, uždaresnes poilsio vietas. Parko lankytojų patogumui skirtos automobilių stovėjimo aikštelės numatytos šalia Birutės, Kudirkos ir Mindaugo gatvių. Įėjimas į parką numatytas keturiose vietose: iš Birutės ir Kudirkos gatvių. Tose vietose numatytos platesnės grįstos erdvės. Parko veiklos ir poilsio įranga skirta įvairioms amžiaus grupėms: vaikams numatytos supynės, laipynės bei karuselės, paaugliams skirtos riedučių, riedlenčių ir akrobatinių dviračių trekai, vyresniems – jėgos ir treniruoklių įranga, senjorams – lauko šachmatų, mini golfo žaidimai. Aktyviai sportuojantiems skirti lauko teniso, krepšinio ir tinklinio aikštynai. Šalia jų numatytos patalpos persirengti, kavinei, gamtininkų ir turistų klubams, šokių aikštelės, tualetai. Bendros patalpos skirtos parodoms: tapybai, mažajai plastikai, fotografijai, instaliacijoms. Lankytojų patogumui parke numatomi suoliukai, informacijos stendai, šviestuvai takams, gėlynams, sporto aikštynams, parko erdvėms apšviesti, geriamojo vandens fontanėliai.

Kadangi Melioratorių g. parko reljefas vienodai lėkštas, daugiau kaip 5 ha plote įrėmintas tarp trijų gatvių ir profesinės mokyklos tvoros, yra be jokių savitų izoliuotų erdvių, numatoma supilti dirbtines 2-4 metrų aukščio kalveles. Jos pasitarnautų formuojant erdves, atraktyviam skulptūrų išdėstymui, o žiemą – vaikų pramogoms. Kalvos bus įrengtos iš statybų objekte susidariusio perteklinio grunto.
Šiuo metu parke esantis tvenkinėlis užima vos 2 proc. parko teritorijos ir jo vizualinė įtaka yra labai maža. Keistai atrodo ir šiaurinė jo dalis – 5×20 metrų „ataugėlė“, atskirta nuo tvenkinio tilteliu. Ją siūloma išplėsti iki analogiško dydžio esamam tvenkiniui. Tokiu būdu parko centrinė dalis vizualiai tampa izoliuota nuo Melioratorių gatvės. Erdvės taip pat formuojamos iškertant dalį menkaverčių medžių, stelbiančių lėčiau augančius medžius (pušis, ąžuolus). Tarp tvenkinio ir aukščiausios kalvos sukuriama erdvė, tinkama pramogoms. Kaip traukos akcentai numatomi šie objektai: fontanas-siurprizas, aikštelė su nuomojamais žaislais ir komerciniais atrakcionais, nemokami stacionarūs žaislai ir supynės, 1,5-2,5 m. aukščio atraktyvios skulptūros. Parke numatomas dirbtinis apšvietimas tamsiu paros metu. Bus pastatytas tualetas.

Isivaizduokite, kokie mūsų parkai bus jaukūs ir malonūs, kai šie du projektai bus įgyvendinti. Turėsime ramią ir saugią vietą, kur patys galėsime pailsėti, o mūsų vaikai pažaisti ir turiningai praleisti laiką.